Το Βιετνάμ παρέλαβε σήμερα 811.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca, την πρώτη παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος COVAX, έπειτα από μία εβδομάδα καθυστέρηση που προκλήθηκε από τους περιορισμούς στις προμήθειες.

Η χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού τον περασμένο μήνα, στοχεύει να εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια δόσεις συνολικά στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη σημερινή παραλαβή των εμβολίων της AstraZeneca το Βιετνάμ θα έχει μέχρι στιγμής παραλάβει περίπου 930.000 δόσεις, αλλά η χώρα προσπαθεί να προμηθευτεί εμβόλια από διαφορετικές πηγές περιλαμβανομένων των Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, της κινεζικής Sinovac και του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Σε συνάντηση του υπουργού Υγείας Νγκουγέν Θαν Λονγκ στη ρωσική πρεσβεία στο Ανόι την Τετάρτη, η τελευταία προσφέρθηκε να βοηθήσει το Βιετνάμ να παρασκευάσει το εμβόλιο Sputnik στο έδαφός του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον Λονγκ, το Βιετνάμ αναμένεται να εγκρίνει εντός εβδομάδων το κινεζικό εμβόλιο αφού η Sinovac καταθέσει προηγουμένως τα απαραίτητα έγγραφα. Το Βιετνάμ είναι μεταξύ των λιγοστών χωρών στην Ασία που χρησιμοποιούν το κινεζικό εμβόλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα έχει δεχτεί επαίνους για τη διαχείριση της πανδημίας μέσω της διενέργειας μαζικών τεστ, της ιχνηλάτησης και της επιβολής αυστηρής καραντίνας, που έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε μόλις 2.603 και των θανάτων σε 35. Σχεδόν 50.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Η σημερινή παρτίδα, που θα αποτελείται από 1,37 εκατομμύρια δόσεις, αναμενόταν να αποσταλεί στις 25 Μαρτίου αλλά καθυστέρησε εξαιτίας των ελλείψεων στις προμήθειες, σύμφωνα με την UNICEF, που είναι υπεύθυνη για την παράδοση εμβολίων μέσω του COVAX στο Βιετνάμ.

Το πρώτο εγχώριας παρασκευής εμβόλιο κατά της COVID-19 στο Βιετνάμ, το Nanocovax, αναμένεται να ξεκινήσει να χορηγείται το 2022.

Τέσσερις βιετναμέζικες εταιρείες εμπλέκονται στην έρευνα και την παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού και δύο από αυτές βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης