Η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι διατεθειμένη να παραβεί τους περιορισμούς που ισχύουν σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων και να εφοδιάσει με οπλισμό τους Κούρδους μαχητές οι οποίοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η δήλωση αυτή του Σταϊνμάγερ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF αποτελεί την πιο σαφή τοποθέτηση οποιουδήποτε αξιωματούχου στο Βερολίνο ως προς το ζήτημα αυτό και σηματοδοτεί μια σημαντική μεταβολή της στάσης του Βερολίνου σε σχέση με αυτή που τηρούσε στις αρχές της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις την Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στη θέση ότι δεν παραδίδει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες.

«Δεν μπορούμε απλά να αφήσουμε το Κουρδιστάν στην τύχη του και απλώς να κοιτάμε ενώ ο κόσμος σφαγιάζεται εκεί», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το οποίο συγκυβερνά με τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

«Εάν είναι απαραίτητο, εάν το τρέχον επίπεδο της απειλής παραμείνει ως έχει, δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραδώσουμε όπλα», συνέχισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αρχές μας σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις είναι αυτό ακριβώς: αρχές. Συμπεριλαμβάνουν το δεδομένο ότι μπορεί να έχουμε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, στις οποίες πρέπει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση να υιοθετηθεί μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα υπηρετεί τα συμφέροντά μας στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Ο Σταϊνμάγερ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ZDF για το είδος των όπλων που θα μπορούσε η Γερμανία να στείλει στους Κούρδους.

Επανέλαβε ότι το υπουργείο Άμυνας πρόκειται να στείλει μη θανατηφόρο εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, ως το Σαββατοκύριακο στο Ιράκ.

Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στέλεχος των συντηρητικών, έχει δηλώσει ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα είναι ο παραλήπτης αυτού του εξοπλισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης