Το Βερολίνο προτίθεται να συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία, παρά την έκκληση της Γαλλίας προς την Γερμανία για την εγκατάλειψή του ως αντίδραση στην καταστολή των διαδηλώσεων υποστήριξης προς τον Ρώσο αντικαθεστωτικό Αλεξέι Ναβάλνι.

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς δήλωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει μεταβάλει την αρχική της θέση» ως προς το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον επανέφερε το θέμα με δηλώσεις του στο δίκτυο France Inter υπενθυμίζοντας ότι το Παρίσι διατηρούσε πάντοτε αμφιβολίες για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος στην συγκυρία αυτή.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, διάκεινται αρνητικά απέναντι στο σχέδιο του Nord Stream 2, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία παράλληλα με τον Nord Stream 1, θεωρώντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη Μόσχα.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, αν ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχίσει την καταστολή κατά της ρωσικής αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κυρώσεις έχουμε ήδη επιβάλλει, μπορούμε να επιβάλουμε επιπλέον, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, δεν αρκεί», δήλωσε ο γάλλος υπουργός.

«Πιστεύω ότι η επιλογή του Nord Stream είναι μία πιθανή επιλογή», είπε τονίζοντας ωστόσο ότι «αποτελεί γερμανική απόφαση, διότι πρόκειται για έναν αγωγό φυσικού αερίου που καταλήγει στην Γερμανία».

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, οι εργασίες ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον αγωγό μήκους 1.200 χιλιομέτρων στον βυθό της θάλασσας επαναλήφθηκαν στα γερμανικά ύδατα, έπειτα από διακοπή διάρκειας σχεδόν ενός έτους εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης