Η Ιαπωνία θα αποστείλει μία τρίτη παρτίδα χορηγούμενων δωρεάν εμβολίων κατά της COVID-19 στην Ταϊβάν μέσα στην εβδομάδα, όπως δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι, καθώς το Τόκιο προχωράει σε μια ακόμα κίνηση εκδήλωσης της υποστήριξής του προς την Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα.

Από την πλευρά της, η Ταϊβάν προχωρά σε επιτάχυνση της εμβολιαστικής της εκστρατείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μοτέγκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αποστολή των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca Plc θα γίνει την Πέμπτη, αυξάνοντας τη συνολική δωρεά των εμβολιαστικών δόσεων της Ιαπωνίας προς την Ταϊβάν μέχρι τώρα στις 3,4 εκατομμύρια δόσεις.

Η αποστολή της πρώτης παρτίδας των δόσεων εμβολίου έγινε τον Ιούνιο, ενώ η αποστολή μιας δεύτερης παρτίδας έγινε νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέφρασε τις ευχαριστίες του, ειδικότερα σε μία περίοδο κατά την οποία η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δικό της σοβαρό πρόβλημα εξάπλωσης του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η φιλία μεταξύ της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας είναι ακλόνητη. Το Υπουργείο Εξωτερικών για ακόμα μία φορά ευχαριστεί τους συνεργάτες μας στην ελευθερία και τη δημοκρατία για τη θερμή βοήθειά τους και τη δυνατή υποστήριξη» πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

Η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί ότι η παρέμβαση της Κίνας εμπόδισε μία συμφωνία νωρίτερα μέσα στη χρονιά, προκειμένου να προμηθευτεί εμβόλια από τη γερμανική BioNTech SE.

Ωστόσο το Πεκίνο αρνείται ότι έκανε κάποια παρέμβαση, ενώ οι δωρεές εμβολίων από τότε έχουν δρομολογηθεί προς βοήθεια της κυβέρνησης στην Ταϊβάν.

Τον προηγούμενο μήνα, οι ΗΠΑ δώρισαν 2,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna Inc, ενώ η Λιθουανία έχει υποσχεθεί τη δωρεά 20.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

Από τη μεριά της, η Ταϊβάν επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού της, ενώ μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί μόλις περίπου το 1/10 των 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων της, με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Ωστόσο η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει παραγγείλει εκατομμύρια εμβολιαστικών δόσεων.

Το σχετικά μικρό ξέσπασμα των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στην Ταϊβάν έχει τεθεί υπό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι παραμένουν σποραδικές εξάρσεις μολύνσεων εντός της κοινότητας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης