Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από τρίτες χώρες να επαναπατρίσουν και να δικάσουν ξένους μαχητές που κρατούνται στη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019, 22:22
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από τρίτες χώρες να επαναπατρίσουν και να δικάσουν ξένους μαχητές που κρατούνται στη Συρία
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε σήμερα από χώρες να επαναπατρίσουν και να ασκήσουν διώξεις εναντίον εκατοντάδων ξένων μαχητών που κρατούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη Συρία, καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ρόμπερτ Παλαντίνο δεν ανέφερε τον αριθμό των ανθρώπων που τελούν υπό κράτηση από τους SDF, την αραβοκουρδική συμμαχία δυνάμεων που στηρίζεται από την Ουάσινγκτον, αλλά αμερικανικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πρόκειται για περίπου 850 άτομα.

Οι ΗΠΑ από καιρό έχουν εκφράσει την επιθυμία οι ξένοι μαχητές να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους και να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

«Οι SDF επέδειξαν μια ξεκάθαρη δέσμευση στη σύλληψη αυτών των ατόμων με ασφάλεια και ανθρώπινο τρόπο», τόνισε ο Παλαντίνο με ανακοίνωσή του.

«Οι ΗΠΑ ζητούν από άλλα κράτη να επαναπατρίσουν και να διώξουν τους υπηκόους τους που κρατούν οι SDF», πρόσθεσε.

«Το Ισλαμικό Κράτος είναι πλέον αποδυναμωμένο και καταδιωκόμενο και τώρα ο κόσμος είναι ένα ασφαλέστερος τόπος», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ΙΚ παραμένει μια «σημαντική τρομοκρατική απειλή».

Την Τετάρτη η Ουάσινγκτον θα φιλοξενήσει μια συνάντηση περίπου δώδεκα συμμάχων του συνασπισμού που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Ερωτήματα εγείρονται για το τι πρόκειται να κάνουν οι SDF με τους κρατουμένους μετά την ανακοίνωση το Δεκέμβριο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Η ανακοίνωση άφησε εμβρόντητους συμμάχους των ΗΠΑ, ειδικά τους SDF, που είχαν αποδειχθεί από τις πλέον αποτελεσματικές δυνάμεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Κίνδυνο επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους επισημαίνει ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε τον Δεκέμβριο ότι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν περίπου 700 φυλακισμένους μέσα σε περίπου δύο μήνες.

Οι κρατούμενοι είναι ανάμεσα σε 1.350 αμάχους και μαχητές που το ΙΚ κρατά κοντά στα ιρακινά σύνορα.

Σε μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο γενικός επιθεωρητής του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας προειδοποίησε ότι «το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να προσελκύει δεκάδες ξένους μαχητές στη Συρία και το Ιράκ κάθε μήνα και συνεχίζει να διατηρεί μια ροή εξωτερικών χρηματοδοτήσεων».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η εξτρεμιστική οργάνωση μπορεί να επανεμφανιστεί εντός έξι έως δώδεκα μηνών μετά την αποχώρηση των 2.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος «αποκαθιστά βασικές λειτουργίες και ανακτά δυνατότητες πολύ γρήγορα στο Ιράκ από ό,τι στη Συρία. Και στη Συρία και στο Ιράκ, οι τοπικές δυνάμεις συνεχίζουν να βασίζονται κατά κύριο λόγο στη στήριξη από την διεθνή συνασπισμό στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ».

Ενώ ξεχώρισε τους SDF ως «ανυποχώρητους μαχητές», ο γενικός επιθεωρητής υπογράμμισε την απειλή μιας τουρκικής εισβολής εναντίον αυτών των δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019, 22:23