Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα συναντηθεί την Τετάρτη στη Μόσχα με τον Ιρανό ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραϊσί, για να συνομιλήσουν κυρίως για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην εφαρμογή ενός συνολικού, κοινού σχεδίου δράσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών θα αφορούν επίσης σε «μια σειρά θεμάτων που συνδέονται με τη διμερή συνεργασία, περιλαμβανομένης και της υλοποίησης κοινών έργων στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα, καθώς και θέματα της διεθνούς και περιφερειακής επικαιρότητας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία είναι μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Γερμανία μια από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η συμφωνία αυτή προσέφερε στην Τεχεράνη μερική άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση των φιλοδοξιών της στον πυρηνικό τομέα.

Μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, το 2018, και την επαναφορά των οικονομικών κυρώσεων, το Ιράν άρχισε σταδιακά να αποδεσμεύεται από αυτή.

Συνομιλίες ξεκίνησαν εκ νέου τον Νοέμβριο στη Βιέννη, προκειμένου η Ουάσινγκτον να επανέλθει στη συμφωνία και η Τεχεράνη να σεβαστεί και πάλι τις δεσμεύσεις της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρωσική κυβέρνηση εμφανίστηκε την περασμένη την Παρασκευή «αισιόδοξη» για τις εν λόγω διαπραγματεύσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης