Η Γαλλία ζήτησε σήμερα από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, να «αποφύγει κάθε επανάληψη εχθροπραξιών» και να «επικεντρωθεί» στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

«Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική λύση στη Λιβύη. Η προτεραιότητα επικεντρώνεται στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020, η οποία προβλέπει την αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων, καθώς και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ένας αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλούμε όλες τις πλευρές στην Λιβύη να στηρίξουν αυτήν τη διαδικασία, να αποφύγουν οποιαδήποτε επανάληψη εχθροπραξιών και να επικεντρωθούν στον ορισμό μιας νέας εκτελεστικής εξουσίας και στη διοργάνωση εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021, όπως αποφασίστηκε από το λιβυκό πολιτικό φόρουμ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Ο Χαλίφα Χάφταρ κάλεσε τις δυνάμεις του να πάρουν ξανά τα όπλα για να «εκδιώξουν τον Τούρκο κατακτητή» σε ομιλία του την περασμένη Πέμπτη, με την ευκαιρία της 69ης επετείου της ανεξαρτησίας της Λιβύης.

Απαντώντας η Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει στρατιωτικά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των δυνάμεών της στη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βορειοαφρικανική χώρα, βυθισμένη στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, κυβερνάται από δύο αντίπαλες αρχές: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και από τους συμμάχους του Χάφταρ στη Βεγγάζη. Η στήριξη της Τουρκίας επέτρεψε στην GNA να απωθήσει, τον Ιούνιο του 2020, την επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ ο οποίος προσπαθούσε από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την πρωτεύουσα.

Η Γαλλία που εμπλέκεται στενά τα τελευταία χρόνια στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην Λιβύη, θεωρείται ότι στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, κάτι που το Παρίσι αρνείται.

Οι ενδολυβικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με μια συμφωνία για εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά όχι για τους επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας που υποτίθεται ότι θα στηρίξουν την μεταβατική διαδικασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης