Το Shigir Idol, είναι το παλαιότερο ξύλινο γλυπτό στον κόσμο, με ηλικία 11.600 ετών. Το γλυπτό δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεσολιθικής περιόδου, γύρω στο 7.500 π.Χ., αλλά ήρθε στο φως έπειτα από ανασκαφές σε ένα τυρφορυχείο της Shigir στα Ουράλια όρη, στις 24 Ιανουαρίου του 1894.

Αρχικά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το άγαλμα ήταν 9,500 χρόνων. Ωστόσο, έπειτα από επανεξέτασή του, η ραδιοχρονολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τον επιστήμονα GI Zajtseva του Ινστιτούτου Ιστορίας και Υλικού Πολιτισμού στην Αγία Πετρούπολη, απέδειξε ότι πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό ξύλινο γλυπτό στον κόσμο, με ακόμα μεγαλύτερη ηλικία απ΄ότι αρχικά πιστευόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημερινό ύψος του είναι 2,8 μέτρα, αλλά το αρχικό του εικάζεται ότι ήταν 5,3 μέτρα. Σχεδόν 2 μέτρα του γλυπτού εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, λόγω πολιτικών αναταραχών στην Ρωσία. Πραγματικό ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, και όχι μόνο, προκαλούν τα μηνύματα που είναι λαξευμένα πάνω του.


Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι ευθείες γραμμές του Shigir Idol θα μπορούσαν να υποδηλώνουν χαρακτηριστικά της Γη, όπως τον ορίζοντα, τα σύνορα ανάμεσα στη Γη και τον ουρανό ή τη διαχωριστική γραμμή στα σύνορα μεταξύ των κόσμων. Ωστόσο, άλλοι δηλώνουν ότι μπορεί να αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο και τίποτα παραπάνω. Στο αρχαίο αυτό άγαλμα απεικονίζονται οκτώ διαφορετικά πρόσωπα, ένα εκ των οποίων είναι τρισδιάστατο. Τα πρόσωπα μπορεί να αναπαριστούν εικόνες από πνεύματα της αρχαιότητας. Ένας από τους επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το ξύλινο αυτό κατασκεύασμα δηλώνει ότι είχε φτιαχτεί από πεύκο το οποίο είχε ηλικία 159 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: perierga.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης