Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε σήμερα τις “απαράδεκτες” επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και ζήτησε “ανθρωπιστική εκεχειρία”.

Στις τελευταίες επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τους Ταλιμπάν την Κυριακή και τη Δευτέρα σκοτώθηκαν 30 μέλη των αφγανικών δυνάμεων και τραυματίστηκαν δεκάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το παρόν επίπεδο της βίας — που συνδέεται κυρίως με τις επιθέσεις των Ταλιμπάν κατά των εθνικών αφγανικών δυνάμεων άμυνας και ασφαλείας παραμένει απαράδεκτο, προκαλώντας την αστάθεια και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη προς την ειρηνευτική διαδικασία”, δήλωσαν τα μέλη της Συμμαχίας σε ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ κάλεσε όλες τις αφγανικές πλευρές να “διευθετήσουν γρήγορα τα θέματα που ακόμη εκκρεμούν τα οποία συνεχίζουν να εμποδίζουν την έναρξη ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων στις οποίες θα μετάσχουν όλες οι πλευρές”.

“Η στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας και των εταίρων της στο πλαίσιο της αποστολής Resolute Support στο Αφγανιστάν είναι συνάρτηση αυτών των συνθηκών”, υπενθύμισε το ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ σύναψαν συμφωνία με τους Ταλιμπάν, από την οποία αποκλείστηκε η αφγανική κυβέρνηση. Στόχος της συμφωνίας είναι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από τους Ταλιμπάν και την έναρξη ενός ενδοαφγανικού ειρηνευτικού διαλόγου.

Οι ΗΠΑ μείωσαν τον αριθμό των δυνάμεων τους από 12.000 σε 8.600 άνδρες και απέσυραν πλήρως τις δυνάμεις τους από πέντε στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

ΤΟ ΝΑΤΟ έχει προβλέψει, από την πλευρά του, να περιορίσει τη στρατιωτική του παρουσία από 16.000 σε 12.000 μέλη.

“Καλούμε επειγόντως την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και κυρίως να συμμετάσχουν στις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις και να φροντίσουν έτσι ώστε οι τρομοκράτες να μην βρίσκουν πλέον καταφύγιο στο αφγανικό έδαφος”, τονίζει το ΝΑΤΟ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, dpa

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης