Με μία δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλντεμπεργκ προς την ιταλική εφημερίδα La Repubblica επισημοποιήθηκε η στροφή της ατλαντικής συμμαχίας, η οποία πλέον ανοικτά στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον εκλεκτό της Άγκυρας Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία από τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Στόλντεμπεργκ αιφνιδίασε ανακοινώνοντας πως δεν μπορούν να μπουν στην ίδια πολιτική εξίσωση ο Σάρατζ και ο Χαφτάρ δεδομένου ότι ο πρώτος είναι αναγνωρισμένος όπως και η κυβέρνησή του από τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη στήριξη του Σάρατζ και της κυβέρνησής του» δήλωσε ο Στόλντεμπεργκ.  Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει αντιδράσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ουδέν σχόλιον και από τις δυνάμεις που στήριζαν μέχρι τώρα το στρατάρχη Χαφτάρ που είναι η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία μέσω της ιδιωτικής στρατιωτικής μισθοφορικής δύναμης Wagner η οποία δραστηριοποιείται στη Λιβύη εδώ και πολλούς μήνες. Τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Σάρατζ ενισχύει καθημερινά με οπλισμό και άλλα αναλώσιμα η Τουρκία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δυνάμεις του Σάρατζ έχουν σημειώσει μεγάλης σημασίας στρατιωτικά χτυπήματα κατά του Χαφτάρ και έχουν ανακτήσει τον έλεγο στη δυτική παραλιακή ζώνη της Λιβύης.

Τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκε επίσημα πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν 6 μαχητικά μιράζ 2000 τα οποία εγκαταστάθηκαν με την απαραίτηττη επιμελητεία στα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης  και επειχειρούν από εκεί κατά των δυνάμεων της Τρίπολης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αναμένεται αύξηση και ποιοτική βελτίωση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Αίγυπτος στις δυνάμεις του Χαφτάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης