Σάββατο 31 Δεκεμρίου και ο ιρακινός στρατός που υποστηρίζεται από το συνασπισμό της Δύσης και τις ΗΠΑ, εξαπέλυσε το δεύτερο κύμα επίθεσής του κατά της Daech στη Μοσούλη αρχίζοντας από την Intisar και την Gogjali, μετά από μία αρκετά μεγάλη διακοπή (οι μάχες είχαν σταματήσει για περίπου δύο εβδομάδες) για την απαραίτητη σύσταση της «επιχειρησιακής αναμόρφωσης». Το μέλλον του Ιράκ «παίζεται» σε αυτή την πόλη, όπου το Χαλιφάτο ανακηρύχθηκε δύο χρόνια νωρίτερα.

«Η δεύτερη φάση ξεκίνησε προκειμένου να απελευθερώσει πλήρως την ανατολική Μοσούλη για να τελειώνουμε μετά στο δυτικό μέρος, το οποίο κρύβει ακόμη παγίδες και γι’ αυτό χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός καθώς οι συνθήκες μάχης γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες», ανέφερε χαρακτηριστικά σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Πτέραρχος Αμπντελχανί αλ-Ασσάντι, επικεφαλής της CTS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δυτικό τμήμα της πόλης (κυρίως ερήμου), ο ιρακινός στρατός αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση από την τρομοκρατική ομάδα. Οι δυνάμεις που προέρχονται από το νότο, σύμφωνα με τον ερευνητή και ειδικό σε θέματα του Ιράκ, Χοσάμ Νταγιόντ, σκοπεύουν να μετακινηθούν προς τον πυρήνα, των δυτικών περιοχών την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλά αυτή η νέα επίθεση θα πρέπει να συνοδευτεί από μια νέα τακτική, καθώς εκεί, είναι σαφές ότι η Daech είναι πολύ δυνατή και θα αντισταθεί με κάθε τρόπο.
Ο ιρακινός στρατός δέχεται τις συμβουλές και την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας, αλλά στο «παιχνίδι» της ανακατάληψης του Μαργαριταριού του Βορρά (Μοσούλη) βρίσκονται και άλλες δυνάμεις. Οι μαχητές Peshmerga είναι τοποθετημένοι βόρεια και ανατολικά ενώ σιιτικές πολιτοφυλακές, συμμάχησαν με τις ιρακινές δυνάμεις και είναι παρατεταγμένες στα δυτικά και νότια και διαθέτουν περίπου 140.000 άνδρες «καλύτερα εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους από τον ιρακινό στρατό», σύμφωνα με το Διοικητή κλικακίου των Δυτικών Δυνάμεων Μπερνάρντ Ρΐηαΐεΐ.

Το πρώτο κύμα επίθεσης εξαπελύθη το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου σε αρκετές συνοικίες στην ανατολική Μοσούλη, αλλά με το κόστος των βαριών απωλειών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.000 μέλη του ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν το Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών, Κούρδων μαχητών και σιιτών πολιτοφυλάκων. Η εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Μοσούλη μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται πλέον αδύνατη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιρακινός στρατός προχωράει ήδη πολύ αργά, με πολλά πισωγυρίσματα μέχρι τώρα. Οι επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων που για δύο μήνες, κυκλοφόρησαν μόνο στο 30 με 35% του κυρίως ανατολικού τμήματος της πόλης, έχουν λάβει πάνω από το ένα τέταρτο της πόλης, αλλά έχασαν πολλούς στρατιώτες οι οποίοι σκοτώθηκαν ως επί το πλείστον από ελεύθερους σκοπευτές. Δεκάδες άλλοι ιρακινοί στρατιώτες, έπεσαν νεκροί από μαχαιριές των αγωνιστών του ISIS, που υπερασπίζονται δρόμο με δρόμο και σπίτι το σπίτι, το τελευταίο μεγάλο οχυρό τους, με κάθε μέσο και μέχρι θανάτου…
Οι δυσκολίες των ιρακινών δυνάμεων μέχρι σήμερα, ανάγκασαν το στρατό των ΗΠΑ να εμπλακεί πιο άμεσα στις μάχες της πρώτης γραμμής του μετώπου, για την ανάκτηση της Μοσούλης, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Στην αντίπερα όχθη η Daech τηρεί αμυντική στάση. Οι περίπου 5.500 τζιχαντιστές παραμένουν οχυρωμένοι στο τελευταίο τους κάστρο στο Ιράκ, στην παλαιά πόλη, με την οποία έχουν εμμονή και η τελική μάχη που θ’ ακολουθήσει εκεί, προμηνύεται αιματηρή . Οι τζιχαντιστές θεωρούν ότι η θρησκεία τους είναι υπό απειλή και η βία, σύμφωνα με τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Daech Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να την υπερασπιστούν, κάτι που αναφέρεται στο Κοράνι με την ιδιωματική έκφραση «αγώνας στο όνομα του Θεού» (Αλλάχ) που συχνά μεταφράζεται ως ιερός πόλεμος (κατά των απίστων, ως θρησκευτικό καθήκον).

Στο μεταξύ η διεθνής συμμαχία κατά της τζιχάντ ομάδος του Ισλαμικού Χαλιφάτου, πραγματοποίησε εχθές μία αεροπορική επιδρομή σε ένα πάρκινγκ νοσοκομείου στη Μοσούλη και κατά κάποιες πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση να προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων, σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε από την Centcom.

«Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε σε πάρκινγκ νοσοκομείο, προκαλώντας πιθανές απώλειες αμάχων», ανέφερε η δήλωση. Ο συνασπισμός πάντως, πολλαπλασιάζει τα μέτρα προφυλάξεων για να αποφευχθεί η δολοφονία αμάχων στις βομβιστικές επιθέσεις του, ενάντια στους τζιχαντιστές.

Χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας με τους στόχους του, συχνά να παρατηρούνται για ώρες, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού προχωρήσουν στους βομβαρδισμούς.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης