Οι πολιτείες Μίσιγκαν και Ουάσινγκτον επέβαλαν χθες Κυριακή 15 Νοεμβρίου αυστηρούς νέους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις προκειμένου να ανασχέσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, την ώρα που ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 11 εκατομμύρια, μόλις μία εβδομάδα αφού είχε υπερβεί τα 10 εκατομμύρια.

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας των λυκείων και των κολεγίων, ενώ πλέον τα εστιατόρια δεν θα επιτρέπεται να δέχονται πελάτες σε εσωτερικούς χώρους για διάστημα τριών εβδομάδων από την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, καθώς ο ολοένα και πιο ψυχρός καιρός ωθεί τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους όπου ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης στο Μίσιγκαν θα απαγορευτούν οι δημόσιες συγκεντρώσεις σε αίθουσες συναυλιών, τα καζίνο, τους κινηματογράφους και άλλους εσωτερικούς χώρους, ενώ στις συγκεντρώσεις στα σπίτια δεν επιτρέπεται η συμμετοχή άνω των 10 ατόμων από δύο νοικοκυριά.

Η Γουίτμερ, μια Δημοκρατική, προειδοποίησε ότι, αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα, στο Μίσιγκαν ενδέχεται να καταγράφονται σύντομα 1.000 θάνατοι από Covid-19 κάθε εβδομάδα.

«Βρισκόμαστε στη χειρότερη περίοδο της πανδημίας αυτής»,τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ πιο σοβαρή. Είμαστε στα πρόθυρα της καταστροφής και πρέπει να αναλάβουμε δράση» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα κορωνοϊού Σκοτ Άτλας σχολίασε τα μέτρα που υιοθετούνται στο Μίσιγκαν καλώντας τους κατοίκους της πολιτείας «να ξεσηκωθούν εναντίον τους», με ανάρτησή του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο επίσης Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι ανακοίνωσε ότι για έναν μήνα απαγορεύεται στα εστιατόρια να σερβίρουν σε εσωτερικούς χώρους, ενώ ο αριθμός των πελατών των καταστημάτων περιορίζεται στο 25% της χωρητικότητάς τους.

Επίσης στην Ουάσινγκτον θα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τα σπίτια, και οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους θα περιορίζονται στα πέντε άτομα.

Οι νέοι περιορισμοί ανακοινώθηκαν την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με αυτόν που είχε καταγραφεί στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα, στα μέσα Ιουλίου. Εξάλλου ρεκόρ καταγράφεται και στον αριθμό των νοσηλευομένων.

«Επικίνδυνη περίοδος»

Νωρίτερα χθες Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι σύμβουλοι του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησαν να αναληφθεί άμεσα δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ προειδοποίησαν ότι η άρνηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αρχίσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας ενδέχεται να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τη μάχη κατά του Covid-19.

«Διανύουμε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο» είπε ο δρ Μάικλ Όστερχολμ, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μπάιντεν για τον Covid-19 και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC News.

«Αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, θα δούμε αυτούς τους αριθμούς να αυξάνονται σημαντικά» είπε ο Όστερχολμ. «Το μέλλον είναι στα χέρια μας τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις εβδομάδες» πρόσθεσε.

Βασικά μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας, έχουν πολιτικοποιηθεί από τον Τραμπ, ο οποίος αποφεύγει να χρησιμοποιεί μάσκα ακόμα και αφού μολύνθηκε από κορωνοϊό. Τον προηγούμενο μήνα ο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της ευρείας χρήσης της μάσκας.

Ωστόσο κάποιοι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες τις τελευταίες ημέρες αναγκάστηκαν να δράσουν, με τη Βόρεια Ντακότα να καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων 35 πολιτειών στις ΗΠΑ, ενώ στην Άιοβα είναι υποχρεωτικές σε κάποιες περιπτώσεις.

Σαράντα πολιτείες έχουν ανακοινώσει αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19 τον Νοέμβριο, ενώ 20 κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ στον αριθμό των νεκρών και 26 στον αριθμό των νοσηλευομένων.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης