Η Βρετανία είπε σήμερα ότι η κρίση με τα πρατήρια καυσίμων, που προκλήθηκε από την οξεία έλλειψη οδηγών φορτηγών, είναι και πάλι υπό έλεγχο, αλλά πολλές αντλίες παραμένουν άδειες στο Λονδίνο με αποτέλεσμα οι αυτοκινητιστές να αναζητούν ανοιχτό βενζινάδικο ή να στέκονται στην ουρά για ώρες για να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους.

Σε μια χαοτική εβδομάδα, με συγκρούσεις να ξεσπούν στα πρατήρια καυσίμων και τον κόσμο να γεμίζει μπουκάλια νερού με βενζίνη, Βρετανοί υπουργοί επανέλαβαν ότι η κρίση αποκλιμακώνεται, αν και έδωσαν εντολή στον στρατό χθες, Τετάρτη, να αρχίσει να οδηγεί τα βυτιοφόρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η κρίση είναι τώρα απολύτως κάτι που είναι και πάλι υπό έλεγχο» δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Σάιμον Κλαρκ.

Δημοσιογράφοι του Reuters επισκέφθηκαν σήμερα επτά πρατήρια βενζίνης στο Λονδίνο και τις γύρω περιοχές. Δύο ήταν ανοιχτά. Σε ένα από αυτά, δεκάδες οδηγοί περίμεναν στην ουρά, με το προσωπικό να προσπαθεί να τους καθοδηγήσει.

Η Ένωση Λιανεμπόρων Καυσίμων (PRA), που εκπροσωπεί ανεξάρτητους εμπόρους οι οποίοι αντιστοιχούν στα δύο τρίτα περίπου των 8.380 πρατηρίων καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε χθες ότι το 27% των μελών της ανέφεραν ότι έχουν εξαντληθεί τα αποθέματά τους και ότι αναμένουν η κατάσταση να βελτιωθεί τις επόμενες 24 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρίση με τα πρατήρια βενζίνης προκάλεσε περιφρονητικές αντιδράσεις σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με υψηλόβαθμους πολιτικούς να υποστηρίζουν ότι η έλλειψη οδηγών ήταν ξεκάθαρη συνέπεια της απόφασης για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρετανοί υπουργοί έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι το Brexit έπαιξε ρόλο στην κρίση αυτή, αν και δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι οδηγοί φορτηγών έφυγαν κατά τη δίνη του Brexit, και επικαλούνται τα lockdowns της COVID, που απέτρεψαν τη διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης για χιλιάδες οδηγούς.

Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν δεν είχε αποχωρήσει από την ενιαία αγορά, ο Κλαρκ δήλωσε: «Πραγματικά, δεν το δέχομαι αυτό».

«Η ιδέα ότι αυτό αφορά το Brexit είναι μια προσπάθεια να μας γυρίσει πίσω σε αυτό που πραγματικά φοβάμαι ότι είναι μια αρνητική συζήτηση για ευκαιρίες του παρελθόντος» ανέφερε. «Εάν κοιτάξετε την κατάσταση στη Γερμανία, εάν κοιτάξετε την κατάσταση στην Πολωνία, εάν κοιτάξετε την κατάσταση στη Γαλλία, και εκείνες έχουν τέτοια προβλήματα» είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης