Μία δόση καλής τύχης στρώνει το δρόμο στην AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ώστε να υποβάλουν άμεσα προς έγκριση το εμβόλιό τους κατά της COVID-19.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε  τη Δευτέρα η βρετανική φαρμακευτική εταιρία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να φθάσει το 90% όταν η πρώτη του από τις δύο δόσεις χορηγηθεί στο ήμισυ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο λόγος της μισής δόσης είναι μία ευτυχής συγκυρία», δηλώνει στο Reuters, επικεφαλής (μη ογκολογικής) έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca,  Μενέλαος Πάγκαλος και εξηγεί:

Κάπου στα τέλη Απριλίου, όταν η Astra ξεκινούσε τη συνεργασία της με την Οξφόρδη, οι ερευνητές του πανεπιστημίου διαχειρίζονταν  τις δόσεις προς τους εθελοντές που λάμβαναν μέρος στις δοκιμές στη Βρετανία. 

Γρήγορα παρατήρησαν ότι παρενέργειες όπως εξάντληση, πονοκέφαλοι ή πόνοι στα άνω άκρα ήταν ηπιότερες αυτών που αναμένονταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελέγξαμε λοιπόν ξανά τι είχε γίνει και ανακαλύψαμε ότι η δόση του εμβολίου είχε κατά λάθος χορηγηθεί  μισή.

Η εταιρία αποφάσισε να συνεχίσει σε τμήμα των εθελοντών το πρόγραμμα με τη μισή, πρώτη, δόση.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει γίνει από το πρωί γνωστό:

Στο μεγάλο γκρουπ των εθελοντών, σε εκείνους δηλαδή που χορηγήθηκαν δύο ισοδύναμες δόσεις, το ποσοστό αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε στο 62%.

Αντιθέτως, στο γκρουπ εκείνο που χορηγήθηκε πρώτα η μισή δόση και έπειτα η πλήρης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε στο 90%. 

Από τα δύο αυτά ποσοστά προκύπτει -μεσοσταθμικά- το συνολικό 70% αποτελεσματικότητας.

Πηγή: Reuters, Καθημερινή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης