Η ρωσική κυβέρνηση μοιάζει να βάζει θεμέλια για την οργάνωση δημοψηφισμάτων με σκοπό την προσάρτηση κατεχόμενων τομέων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Ο Σεργκέι Κιριγιένκο, αξιωματούχος του Κρεμλίνου, ανέφερε χθες Κυριακή πως πρόσφατες δημοσκοπήσεις στις ανατολικές ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ —γνωστές μαζί ως Ντονμπάς— υποδεικνύουν πως το 91 ως 92% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της ένωσής τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια, που κυρίευσαν τα ρωσικά στρατεύματα μετά το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου, τα ποσοστά κυμαίνονται από 75 ως 77%, σύμφωνα με τον κ. Κιριγιένκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει επανειλημμένα πως εάν ο πληθυσμός περιοχών της Ουκρανίας θέλει να ενταχθεί στη Ρωσία, το Κρεμλίνο θα ανταποκριθεί.

Πάντως ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη τον πλήρη έλεγχο των τομέων που το Κρεμλίνο υπονοεί ότι έχει σκοπό να προσαρτήσει. Ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να επιχειρούν σε περιοχές του Ντονέτσκ. Το Κίεβο εξάλλου έχει διαμηνύσει πως ετοιμάζεται να εξαπολύσει αντεπίθεση για να ανακτήσει τη Χερσώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εγκυρότητα των στοιχείων που παρέθεσε ο κ. Κιριγιένκο αμφισβητείται. Πρόσφατα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Μεντούζα ανέφερε πως ο πληθυσμός των περιοχών στην προσάρτηση των οποίων υπονοεί πως θα προχωρήσει το Κρεμλίνο είναι μοιρασμένος, με το 30% να τάσσεται υπέρ, το 30% κατά και τους υπόλοιπους κατοίκους να μην εκφέρουν άποψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης