Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα ότι η Ρωσία περιορίζει τη ναυσιπλοΐα κοντά στην Κριμαία στο πλαίσιο ενός, σύμφωνα με το Κίεβο, ντε φάκτο αποκλεισμού των λιμανιών του στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βλοντίμιρ Ομελιάν κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τη Ρωσία ότι απαγορεύει σε πλοία να αποπλεύσουν ή να καταπλεύσουν στην Αζοφική Θάλασσα, μερικές ημέρες μετά την σύλληψη από τη Ρωσία τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και των πληρωμάτων τους.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν γνωρίζει για την ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων και ότι οι θαλάσσιες μεταφορές γίνονται κανονικά μέσω του ελεγχόμενου από τη Ρωσία πορθμού του Κερτς, ο οποίος χωρίζει την Μαύρη Θάλασσα από την Αζοφική Θάλασσα.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε εξάλλου ότι καθυστερήσεις υπάρχουν μερικές φορές στην περιοχή ως αποτέλεσμα ωστόσο των κακών καιρικών συνθηκών.Νωρίτερα ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έχει αποκλείσει δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, τα Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη, απαγορεύοντας σε πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Ο σκοπός είναι απλός – θέτοντας σε αποκλεισμό ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, η Ρωσία ελπίζει να βγάλει την Ουκρανία εκτός του δικού μας εδάφους – εδάφους που είναι δικό μας σύμφωνα με όλες τις σχετικές διεθνείς νομοθεσίες», είχε σημειώσει.
Η Ρωσία προέβη στην σύλληψη τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και των πληρωμάτων τους την Κυριακή κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσήρτησε η Μόσχα το 2014, επειδή, σύμφωνα με την Μόσχα, εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα -κατηγορία την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Ουκρανία.
Η σύλληψη των πλοίων αυτών αύξησε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αντάρτες ξεσηκώθηκαν κατά της κυβέρνησης του Κιέβου στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας έναν πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης