Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν ελέγχει πλέον περισσότερο από το 30% του συριακού εδάφους, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος αυτομόλησε πριν από μία εβδομάδα.

«Το συριακό καθεστώς δεν ελέγχει πλέον περισσότερο από το 30% του εδάφους της Συρίας» είπε ο Ριάντ Χιτζάμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Αμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ω, αφοσιωμένοι επαναστάτες, η επανάστασή σας έχει γίνει ένα πρότυπο προσπάθειας και θυσίας στον βωμό της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Σας βεβαιώνω από την εμπειρία μου και τη θέση που κατείχα προηγουμένως, ότι το καθεστώς καταρρέει, πνευματικά και οικονομικά».

Το καθεστώς «καταρρέει στρατιωτικά, οικονομικά και ηθικά», επανέλαβε και κάλεσε τους αντάρτες να συνεχίσουν να πολεμούν κατά των συριακών Αρχών, «καθώς ο συριακός λαός έχει μεγάλες ελπίδες και εναποθέτει την πίστη του σε εσάς».

Ο ίδιος κάλεσε επίσης, στα πρώτα αυτά σχόλια που έκανε δημοσίως από τότε που αυτομόλησε, τους «έντιμους αξιωματούχους και διοικητές να αυτομολήσουν και να ενταχθούν στην αντιπολίτευση» και «τις συριακές δυνάμεις να μη στρέφουν τα όπλα τους κατά του συριακού λαού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χιτζάμπ, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Άσαντ «εχθρό του Θεού», σημείωσε εξάλλου ότι αποστάτησε και συντάχθηκε με αυτούς που έχουν εξεγερθεί κατά του Άσαντ με τη θέλησή του και ότι δεν αποπέμφθηκε, όπως αναφέρθηκε από τις συριακές Αρχές.

Όπως διευκρίνισε, αποφάσισε να φύγει στις 5 Αυγούστου, «αφού έχασα κάθε ελπίδα ότι αυτό το διεφθαρμένο και βάναυσο καθεστώς θα αλλάξει. Το ταξίδι προς την Ιορδανία διήρκεσε τρεις ημέρες».

Ήταν καθήκον του, υπογράμμισε, να νίψει τας χείρας του από αυτό «το διεφθαρμένο καθεστώς».

Ο Χιτζάμπ ευχαρίστησε παράλληλα χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία, για την υποστήριξή τους και ζήτησε να κάνουν περισσότερα για την αντιπολίτευση.

«Τους καλούμε να συνεχίσουν τις ευλογημένες προσπάθειές τους για να υποστηρίξουν την εξέγερση του λαού και για να τον φέρουν ενώπιον μιας βέβαιης νίκης» κατέληξε.

Την ίδια ώρα, η σουηδική αστυνομία συνέλαβε σήμερα περίπου δώδεκα διαδηλωτές που εισήλθαν παράνομα στη συριακή πρεσβεία που βρίσκεται στα προάστια της Στοκχόλμης.

Αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την αστυνομία ότι κάποιοι άνθρωποι εισήλθαν διά της βίας στην πρεσβεία, η οποία βρίσκεται σε ένα οκταώροφο κτήριο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Σβεν-Έρικ Όλσον.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς. Οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν θα ανακριθούν, καθώς θεωρούνται ύποπτοι για παράνομη είσοδο και βανδαλισμό ιδιοκτησίας» πρόσθεσε ο Όλσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 40 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της πρεσβείας. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν επικριτές της συριακής κυβέρνησης όπως και ορισμένοι υποστηρικτές της.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές φώναζαν «θέλουμε δημοκρατία», σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης