Αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε την Πέμπτη το Ιράν ότι προχωρεί σε εργασίες κατεδάφισης μιας εγκατάστασης στη στρατιωτική μονάδα του Παρσίν, την οποία οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ έχουν επανειλημμένα επιδιώξει να επισκεφθούν στο πλαίσιο ερευνών για την ύπαρξη πυρηνικών όπλων.

«Το Ιράν έχει ήδη λάβει μέτρα που εμφανίζονται συνεπή με την προσπάθειά του να εξαλειφθούν τα στοιχεία από τις προηγούμενες δραστηριότητες του στη μονάδα του Παρσίν. Είναι πολύ ανησυχητικό που η Τεχεράνη συνεχίζει να απαγορεύει την πρόσβαση των επιθεωρητών», εξήγησε ο Αμερικανός απεσταλμένος, Robert Wood, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί το Ιράν να συμφωνήσει άμεσα στις επιθεωρήσεις του πυρηνικού του προγράμματος, τονίζοντας ότι επιθυμεί μια διπλωματική και όχι μια στρατιωτική λύση στη διένεξη αυτή για τα πυρηνικά. Μόνο η Κούβα εξέφρασε την αντιθεσή της στο κείμενο αυτό μεταξύ των 35 χωρών του ΔΣ της ΙΑΕΑ, ενώ Ισημερινός, Αίγυπτος και Τυνησία απείχαν από την ψηφοφορία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης