Κατά της Ουγγαρίας στρέφεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το οποίο την καταδίκασε επειδή εμπόδισε έναν δημοσιογράφο να επισκεφθεί κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο χωρίς να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Ο Ιλές Ζούροβετς, ο δημοσιογράφος ουγγρικής καταγωγής ο οποίος εργαζόταν σε ειδησεογραφικό ιστότοπο, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2016. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην προσφυγή του οι Αρχές της χώρας αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να πάρει συνέντευξη και να τραβήξει φωτογραφίες από ανθρώπους που διέμεναν στο κέντρο υποδοχής του Ντέμπρετσεν προκειμένου να του μιλήσουν για τις συνθήκες διαβίωσης εκεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ εξηγεί πως δεν πείστηκε ότι δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα του ενάγοντα να διεξάγει ερευνητικές εργασίες, ενώ τον εμπόδισαν να μεταφέρει πληροφορίες από πρώτο χέρι για ένα πρόβλημα που αφορά το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή την προσφυγική κρίση στην Ουγγαρία.

Οι επτά δικαστές, ανάμεσά τους και ένας Ούγγρος, έκριναν ομόφωνα ότι οι λόγοι που παρουσιάστηκαν από τις ουγγρικές αρχές «δεν ήταν επαρκείς» ώστε να δικαιολογείται ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης.

«Η παρεμπόδιση της πρόσβασης των δημοσιογράφων στην πληροφόρηση κινδυνεύει να τους αποθαρρύνει, δηλαδή να εγείρει εμπόδια στην ενημέρωση του κοινού με σωστές και αξιόπιστες πληροφορίες», σημείωσε το ΕΔΑΔ στην απόφασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο το Δικαστήριο δεν επιδίκασε αποζημίωση, εκτιμώντας ότι «επιβεβαίωση της παραβίασης των δικαιωμάτων του αποτελεί από μόνη της επαρκή ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης