«Αδειάζει» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το στέλεχος του που δήλωσε ότι υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με περιστατικά θρομβώσεων.

Σε ανακοίνωσή του ΕΜΑ που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αναφέρεται ότι ο Οργανισμός συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων. Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του EMA. Απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ανώτατος αξιωματούχος του EMA είπε στην εφημερίδα Il Messaggero της Ιταλίας ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid και της εμφάνισης θρόμβων αίματος.

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero: «Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση. Ο ίδιος είπε ακόμα ότι ο σύνδεσμος θα επιβεβαιωθεί από τον οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Μόλις χθες, η βρετανική ρυθμιστική αρχή υγείας ανακοίνωσε ότι εξετάζει μια πρόταση να μη χορηγείται το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νεότερους ανθρώπους λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε: «Δύο ανώτερες πηγές δήλωσαν ότι, ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή, υπάρχουν αυξανόμενα επιχειρήματα που δικαιολογούν να προσφέρεται σε νέους κάτω των 30 ετών τουλάχιστον ένα διαφορετικό εμβόλιο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης