Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε ότι μια ομάδα οδηγών της Uber έχουν εργασιακά δικαιώματα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021, 13:37
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε ότι μια ομάδα οδηγών της Uber έχουν εργασιακά δικαιώματα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε σήμερα Παρασκευή ότι μια ομάδα οδηγών της Uber έχουν εργασιακά δικαιώματα όπως ο κατώτατος μισθός, σε ένα πλήγμα στην εταιρεία μίσθωσης οχημάτων με οδηγούς (ride-hailing) που μπορεί να έχει επιπτώσεις για εκατομμύρια άλλους στην οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης (gig economy).

Σε μια υπόθεση που ξεκίνησε από δύο οδηγούς, δικαστήριο του Λονδίνου που είναι αρμόδιο για εργατικά ζητήματα έκρινε το 2016 ότι οι δύο αυτοί οδηγοί δικαιούνται παροχές όπως άδεια μετ’ αποδοχών και διαλείμματα ξεκούρασης.

Οι οδηγοί της Uber αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή ως αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο σημαίνει πως βάσει νόμου δικαιούνται την ελάχιστη μόνο προστασία. Η εταιρεία που εδρεύει στη Silicon Valley κατέθεσε έφεση κατά της αρχικής απόφασης, φθάνοντας έως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει ομόφωνα την έφεση της Uber» δήλωσε ο δικαστής Τζορτζ Λέγκατ. «Η νομοθεσία έχει στόχο να προσφέρει συγκεκριμένη προστασία σε ευπαθείς πολίτες που έχουν περιορισμένο ή και καθόλου δικαίωμα λόγου για τον μισθό και τις εργασιακές τους συνθήκες» ανέφερε επίσης.

Η Uber διευκρίνισε ότι η ετυμηγορία δεν αφορά το σύνολο των 60.000 οδηγών που έχει σήμερα στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων 45.000 στο Λονδίνο, μια από τις βασικότερες παγκόσμιες αγορές της.

«Σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου που επικεντρώνεται σε έναν μικρό αριθμό οδηγών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή της Uber το 2016» δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας για τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη Τζέμι Χέιγουντ. «Δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα και θα συζητήσουμε με τον κάθε ενεργό οδηγό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να κατανοήσουμε τις αλλαγές που θέλουν να δουν» κατέληξε.

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021, 13:53