Ανείπωτη θλίψη στη βασιλική οικογένεια προκάλεσε ο θάνατος του 99χρονου πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό αρκετά προβλήματα υγείας, ενώ μάλιστα είχε παραμείνει στο νοσοκομείο για 28 ημέρες, μετά την επέμβαση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί. 

Ο Φίλιππος ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου το 1947 με την Ελισάβετ, λίγα χρόνια πριν γίνει βασίλισσα. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά, 8 εγγόνια και 10 δισέγγονα. Η ίδια αντιμετώπιζε πάντα τον Φίλιππο ως ίσο σε όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στον θρόνο. Η αγάπη και ο σεβασμός που είχαν ο ένας για τον άλλον κράτησαν ως το τέλος, 73 ολόκληρα χρόνια, μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα λοιπόν που ο Φίλιππος δεν είναι πια στη ζωή, όπως κάνουν λόγο οι τελευταίες πληροφορίες, θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο «Forth Bridge», ένα σχέδιο που αναφέρει τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατό του.

Εθνική περίοδος πένθους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία) εισέρχεται σε μια εθνική περίοδο πένθους που θα διαρκέσει μέχρι και την κηδεία.

Η εθνική περίοδος πένθους πρέπει να «τηρείται από όλους», συμπεριλαμβανομένων των εθνικών εκπροσώπων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες -με εξαίρεση τη σημαία Royal Standard, πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ καθώς αντιπροσωπεύει τη μοναρχία- και τα μέλη του Κοινοβουλίου θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια και, στην περίπτωση των ανδρών, και γραβάτες. Επίσης, οι τοπικές αρχές (πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, κ.λπ.) θα κληθούν να δώσουν «ιδιαίτερη προσοχή» στην άσκηση των επίσημων δραστηριοτήτων τους.

To 8ήμερο πένθος της Ελισάβετ 

Η βασίλισσα, η οποία κάποτε είχε χαρακτηρίσει τον πρίγκιπα Φίλιππο τη «δύναμη και το στήριγμά» της, θα ξεκινήσει μία περίοδο πένθους 8 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν θα υπογράφει για τα νομοσχέδια και οι κρατικές υποθέσεις θα ανασταλούν, ως ένδειξη σεβασμού.

Μετά την κηδεία η βασίλισσα θα εξακολουθεί να θρηνεί ιδιωτικά, αλλά θα συνεχίσει τα καθήκοντά της. Όπως μάλιστα εξηγεί η metro.co.uk, είναι απίθανο να υπάρξει δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ για έναν μήνα, επειδή ολόκληρη η βασιλική οικογένεια θα εισέλθει σε μία επίσημη περίοδο πένθους για 30 ημέρες.

Οι λεπτομέρειες για την κηδεία και την ταφή

Με βάση τις επιθυμίες του πρίγκιπα Φίλιππου, αναμένεται ότι μόνο η οικογένεια, οι φίλοι και οι αρχηγοί κρατών από τις χώρες της Κοινοπολιτείας θα παρευρεθούν στην κηδεία, όπως αναφέρει ο βρετανικός Independent. Όλα θα εξαρτηθούν όμως και από την πανδημία.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος δικαιούται κρατική κηδεία, η οποία αποτελείται από το μυστήριο στο Westminster Hall και την ταφή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor.

Πιστεύεται, ωστόσο, ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει επιλέξει μια ιδιωτική κηδεία στρατιωτικού στυλ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου με ταφή στους κήπους Frogmore, έκτασης 35 στρεμμάτων, όπου κάνει τις βόλτες της η βασίλισσα Ελισάβετ με τα κόργκι της, τα αγαπημένα της σκυλιά.

Είναι εκτός ορίων για το κοινό, κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο για την οικογένεια. Είναι εκεί όπου η βασίλισσα Βικτώρια, προγιαγιά του πρίγκιπα Φιλίππου, έχει ταφεί δίπλα στον σύζυγό της, πρίγκιπα Άλμπερτ.

Όπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας Φίλιππος, δεν ήθελε «να γίνει φασαρία». Ωστόσο, ακόμα τίποτα δεν έχει διευκρινιστεί καθώς υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Ο παλιότερος αξιωματούχος του Παλατιού, λόρδος Chamberlain, θα ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης