Το 55% των Γερμανών λέει ότι φοβάται για το μέλλον, ποσοστό αισθητά αυξημένο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, με τις σημαντικότερες ανησυχίες των Γερμανών να αφορούν τις «ανθρωπιστικές κρίσεις» που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και την τρομοκρατία.

«Η τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση (σ.σ. των προσφύγων) και ο εντεινόμενος φόβος για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών (σ.σ. στο έδαφος της Γερμανίας) ανησυχεί βαθιά τον πληθυσμό και δημιουργεί αμφιβολίες για το πόσο θετικό θα είναι το μέλλον», επισήμανε ο Ούλριχ Ράινχαρτ, επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος για τα ζητήματα του μέλλοντος, το οποίο διεξήγαγε τη μελέτη αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι ανησυχεί είναι ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ των προσώπων που είναι πάνω από 55 ετών, με το 64% εξ αυτών να λέει πως ανησυχεί για το τι θα φέρει το 2016, ενώ στο ηλικιακό φάσμα 35-54 ετών του πληθυσμού της Γερμανίας μειώνεται στο 56%.

Πάντως, τα στοιχεία αυτά καταγράφουν καθαρή άνοδο εν συγκρίσει με το 2014, όταν μόλις το 31% από το σύνολο των ανθρώπων που είχαν ερωτηθεί σχετικά απάντησαν πως φοβούνται για το μέλλον, κι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση το 2013 (28%).

Οι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον παραμένουν οι πολίτες στο ηλικιακό φάσμα 14-34 ετών, εκ των οποίων μόλις το 42% είπε πως φοβάται για αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και το οικονομικό περιβάλλον αιτία ανησυχίας

Το οικονομικό περιβάλλον είναι επίσης μια αιτία ανησυχίας: το 79% των προσώπων που ερωτήθηκαν (από 66% το 2014) θεωρεί ότι τα οικονομικά προβλήματα θα ενταθούν την επόμενη χρονιά, παρά το γεγονός πως η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ αναπτύσσεται «ρωμαλέα και τα προγνωστικά προβλέπουν (για το 2016) σταθερή οικονομική ανάπτυξη», επισήμανε ακόμη ο Ράινχαρτ.

Αλλά και σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, διάφορες κρίσεις -το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, το ζήτημα των προσφύγων…- ρίχνουν το ηθικό των Γερμανών: το 70% εξ αυτών αναμένει πως οι διαφορές στους κόλπους της ΕΕ θα ενταθούν το 2016 (το 2014, το 60% προέβλεπε το ίδιο για το 2015).

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 2.000 προσώπων ηλικίας 14 ετών και άνω. Τα αποτελέσματά της συνάδουν με αυτά ερευνών του ινστιτούτου GfK: το μηνιαίο βαρόμετρο αυτού του ινστιτούτου για την εμπιστοσύνη στις τάξεις των καταναλωτών καταγράφει υποχώρηση επί τέσσερις συναπτούς μήνες από τον Αύγουστο.

Ερχονται σε διαμετρική αντίθεση με την αισιοδοξία που προβάλλει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σχεδόν κάθε εβδομάδα επαναλαμβάνει πως η χώρα της θα «τα καταφέρει», ιδίως ότι θα πετύχει να εντάξει κοινωνικά όλους τους πρόσφυγες που έχει υποδεχθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης