Tις κοινότητες που επλήγησαν από τον τυφώνα Χαγκίμπις επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και δεσμεύθηκε να τους παράσχει βοήθεια, την ώρα που μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει την παρέλαση που είναι προγραμματισμένη με την ευκαιρία της επίσημης ενθρόνισης του αυτοκράτορα Ναρουχίτο, προκειμένου να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

Ο τυφώνας Χαγκίμπις στοίχισε την προηγούμενη εβδομάδα τη ζωή σε 77 ανθρώπους, καθώς έπληξε την Ιαπωνία με ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν κατολισθήσεις και εκτεταμένες πλημμύρες εξαιτίας της υπερχείλισης ποταμών. Δέκα άνθρωποι αγνοούνται και 346 έχουν τραυματιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποκαταστήσουμε τις ζωές σας» είπε ο Άμπε μιλώντας σε δύο ηλικιωμένες γυναίκες σε ένα κέντρο υποδοχής πληγέντων, αφού γονάτισε για να τους μιλήσει καθώς αυτές κάθονταν στο πάτωμα πάνω σε κουβέρτες.

Ο Άμπε επισκέφθηκε τις νομαρχίες Φουκουσίμα και Μιγιάγκι, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές εξαιτίας του τυφώνα. Και οι δύο περιοχές είχαν πληγεί ιδιαίτερα από το τσουνάμι που δημιουργήθηκε στις 11 Μαρτίου 2011 μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Ιαπωνία και αποτέλεσε την αιτία για το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Στη Φουκουσίμα έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από τον τυφώνα, με τουλάχιστον 28 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άμπε επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει 710 εκατ. γιεν (59 εκατ. ευρώ) για την αποκατάσταση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης