Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ πραγματοποίησε τη Δευτέρα μια σύντομη επίσκεψη στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησε με τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι θέματα ασφαλείας και τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο εδώ και μια δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, οι δυο ηγέτες συζήτησαν «τις προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται σε νεκρό σημείο από το 2014.

Μια διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο Μπένετ εξέφρασε στον Σίσι την επιθυμία του Ισραήλ να επιστραφούν στη χώρα τα πτώματα των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 2014 στη Γάζα και των δύο πολιτών, που είχαν μπει με τη δική τους θέληση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από την πλευρά του, ο Σίσι τάχθηκε υπέρ της ανακατασκευής των υποδομών και των κτηρίων που έχουν καταστραφεί στη Γάζα. Την Κυριακή ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ πρότεινε ένα σχέδιο που έχει ως στόχο τη «βελτίωση» των συνθηκών διαβίωσης στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε «τη στήριξη και την εμπλοκή των Αιγύπτιων εταίρων» για να το εφαρμόσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε επίσης η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παρόντες στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου έγινε η συνάντηση, ήταν επίσης οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης