Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Για μία ακόμη φορά, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κομισιόν Borrell, δεν μπόρεσε να κρύψει τα φιλοτουρκικά του αισθήματα και όσα εξ’ αυτών υπαγορεύονται, για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και των προσβολών που εκτόξευσε η Τουρκία, ακόμη και εναντίον του Ευρωκοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο θέμα είχε αναφερθεί, με γραπτή του ερώτηση, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος στην έκθεση που υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία για την Τουρκία, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπογράμμιζε δε ότι, σ’ αυτήν την Έκθεση, καλείται η Τουρκία να εγκαταλείψει την πρότασή της για λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο, την καλεί να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της, καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αποτελεί σαφή καταδίκη του καθεστώτος Ερντογάν.

Ωστόσο, όπως συγκεκριμένα, αποκάλυψε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε μία άκρως προσβλητική ανακοίνωση κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των μελών του, στην οποία ενδεικτικά αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ που αποτελεί μία ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση. Το ΕΚ ανέχεται να φωλιάζουν μέσα του ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα. Το ΕΚ έχει καταστεί εργαλείο στενόμυαλων κύκλων. Αυτή η έκθεση αξιολογεί την Τουρκία με μία ρηχή προοπτική και αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και βλάπτει μόνο τη φήμη του.»

Τι απάντησε χθες, μεταξύ άλλων, ο Μπορέλ;

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση (με τις υπογραμμίσεις δικές μας):

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (20.7.2022)

Η Επιτροπή είναι ενήμερη σχετικά με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας όσον αφορά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος ενημερώνουν τακτικά τους Τούρκους αξιωματούχους για τα ζητήματα που το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δικαίως εξετάζει, έχουν καταστήσει επανειλημμένα σαφές στην Τουρκία ότι απαιτείται εποικοδομητική δέσμευση για όλα αυτά τα ζητήματα και θα συνεχίσουν να το επισημαίνουν σε μελλοντικές συζητήσεις.

Όσον αφορά την Κύπρο, η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και βάσει του ενωσιακού κεκτημένου και των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ.

Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι η επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία περιβάλλοντος που να ευνοεί τις διαπραγματεύσεις.

Η ΕΕ καταδίκασε επίσης απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και τις ανακοινώσεις που έγιναν τον Ιούλιο του 2021 από τον Τούρκο Πρόεδρο και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και ζήτησε την άμεση ανάκληση των εν λόγω ενεργειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης