Ο Τιμ Πικ έγινε σήμερα ο πρώτος Βρετανός αστροναύτης που «περπάτησε» στο διάστημα, καθώς βγήκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) προκειμένου να επιδιορθώσει μια βλάβη, μαζί με τον συνονόματό του, Αμερικανό αστροναύτη Τιμ Κόπρα.

Οι δύο Τιμ αντικατέστησαν έναν ρυθμιστή τάσης, ο οποίος υπέστη βλάβη τον περασμένο Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κόπρα και ο συνάδελφός του από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) βγήκαν από τον θάλαμο αποσυμπίεσης του ISS στις 14.48 (ώρα Ελλάδας), λίγα λεπτά νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Ο «περίπατός» τους στο διάστημα διήρκησε περίπου εξίμισι ώρες.

Για τον Πικ αυτή είναι η παρθενική έξοδος στο διάστημα, ωστόσο ο Κόπρα θεωρείται «βετεράνος» αφού έχει στο ενεργητικό του τρεις «περιπάτους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τον ρυθμιστή τάσης, η αντικατάσταση του οποίου διήρκησε μόλις 15 λεπτά, οι δύο αστροναύτες τοποθέτησαν και καλώδια για το μελλοντικό σημείο σύνδεσης των αμερικανικών εμπορικών διαστημοπλοίων με τον ISS, ενώ αφαίρεσαν τον προβολέα μιας κάμερας που δεν λειτουργεί πλέον.

Όχι μόνο κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους 15 νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο (και παρά τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν και την έλλειψη χρόνου), αλλά οι δύο αστροναύτες μπόρεσαν να κάνουν έναν μικρό περίπατο και να βγάλουν μια selfie.

Ο σημερινός περίπατος είναι ο 192ος που πραγματοποιούν αστροναύτες του ISS με σκοπό τη συντήρηση του Σταθμού.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η βρετανική Daily Mail:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης