Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα και της τρομοκρατικής απειλής από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους «συζήτησαν την επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης των διεθνών προσπαθειών για καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική». Όπως ανέφερε, «ο γγ ενημέρωσε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι σχεδιάζει να συγκαλέσει μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης για να αναδείξει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ, τον ιδιωτικό τομέα και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «ο γγ χαιρέτισε τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ευρείας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτουν οι εξτρεμιστές που έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας» και «ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ομπάμα για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Ιρακινούς με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα σε περιοχές που καθίστανται απροσπέλαστες από τους εξτρεμιστές». Επίσης, «καλωσόρισε την πρωτοβουλία» του προέδρου Ομπάμα να προεδρεύσει συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, με θέμα τους ξένους τρομοκράτες μαχητές.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν «συζήτησαν την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια για τον περιορισμό της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική». Όπως σημειώνεται, «ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τον γγ για τα τελευταία μέτρα που λαμβάνονται από τα Ηνωμένα Έθνη» και «υποσχέθηκε πρόσθετη βοήθεια των ΗΠΑ για να τεθεί η επιδημία υπό έλεγχο».

Τέλος, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη για μια «ευρεία συμμαχία», με σκοπό την αντιμετώπιση της απειλής από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, καθώς και για συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους απειλούμενους αμάχους στο Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης