Η κατάσταση σε Συρία, Ιράν και Αφγανιστάν και οι τιμές του πετρελαίου ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης της Μ. Πέμπτης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Σημειώνεται πως η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των προέδρων της Γαλλίας και των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε ενώ είναι σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 8 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνοδος των ΥΠΕΞ των G8

Οι επικεφαλής διπλωματίας των G8 αναμένεται να καλέσουν σε κοινό ανακοινωθέν το Ιράν να δεσμευθεί σε έναν «εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο» και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του για την επίλυση της αντιπαράθεσης σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Η συνεχιζόμενη αποτυχία του Ιράν να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις του βάσει των αποφάσεων [του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ] και με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Κυβερνητών της ΙΑΕΑ είναι αιτία μεγάλης ανησυχίας» αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως η Ομάδα των 8 ζήτησε από την Τεχεράνη να «εισέλθει σε μια διαδικασία εποικοδομητικού και σοβαρού διάλογου χωρίς προϋποθέσεις», ενώ υπογράμμισε την επιθυμία της για ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν και η Ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) αναμένεται να συναντηθούν για διαπραγματεύσεις σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Τέλος, η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της οκτώ πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ρωσία) επικεντρώθηκε επίσης σε άλλα ζητήματα, όπως η σύγκρουση στη Συρία και η Βόρεια Κορέα.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης