Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή ότι θα ήταν χρήσιμο η ομάδα του νεοεκλεγέντα Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αρμόδια για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας να ζητήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβουλές πριν από τις επαφές με τους ξένους ηγέτες, αλλά δεν υπάρχει αίτημα για τέτοια θέματα συζήτησης.

“Δεν υπήρχε επαφή μαζί μας προτού γίνει καμιά από αυτές τις συζητήσεις, δεν μας ζητήθηκε”, είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου ινστιτούτου έρευνας την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Νομίζω πως είναι ωφέλιμο να έχεις τουλάχιστον τις συμβουλές. Εάν επιλέξεις να τις ακολουθήσεις ή όχι είναι άλλο θέμα, αλλά πιστεύω ότι είναι ωφέλιμο να ερωτώνται άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο, που εργάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω σε αυτό, (να ζητείται) η εμπειρία τους για την τρέχουσα κατάσταση”, τόνισε ο Κέρι.

Το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στην Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν την Παρασκευή προκάλεσε τη διαμαρτυρία της Κίνας και έγειρε ερωτήματα για το εάν ο Ρεπουμπλικανός νεοεκλεγείς πρόεδρος προχωρεί σε μια αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο νεοεκλεγείς Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς χαρακτήρισε τη συνομιλία αυτή “τηλεφώνημα για λόγους ευγενείας”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία ενός νεοεκλεγέντα Προέδρου ή Προέδρου των ΗΠΑ με ηγέτη της Ταϊβάν από το 1979, όταν ο Τζίμι Κάρτερ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα, αποκατέστησε τις σχέσεις με την Κίνα αναγνωρίζοντας ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος “μιας αδιαίρετης Κίνας”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης