Τουλάχιστον 12 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της αιματηρής επίθεσης με φορτηγό στο κέντρο του Βερολίνου μπροστά από μία μνημειακή εκκλησία. Το βαρύ όχημα πέρασε με ταχύτητα μέσα από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε μία μεγάλη Χριστουγεννιάτικη αγορά, τραυματίζοντας 50 ανθρώπους, αρκετοί από τους οποίους, δίνουν σκληρή μάχη με το θάνατο.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF ότι υπήρχαν «πολλοί λόγοι» που θα μπορούσαν να καταδείξουν ότι ο οδηγός του φορτηγού είχε διαπράξει μια επίθεση. “Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να ψελίσω τη λέξη επίθεση” δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ένα φορτηγό 19 τόνων όργωσε ένα πλήθος στη γαλλική πόλη της Νίκαιας, σκοτώνοντας 86 ανθρώπους και γι’ αυτό οι γερμανικές Αρχές αντιμετωπίζουν με έντονη καχυποψία το χθεσινοβραδινό χτύπημα.

Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι υπήρχαν δύο άτομα στο φορτηγό. Ο επιβάτης πέθανε επί τόπου. Ένα δεύτερο άτομο που υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ο οδηγός, συνελήφθη γύρω στις 21.30 τοπική ώρα και ανακρίνεται. Ο οδηγός του φορτηγού οδήγησε πάνω από το πεζοδρόμιο της αγοράς, όπου υπήρχαν θεατές σε μια πολύ τουριστική περιοχή του Βερολίνου , σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας. Εν τω μεταξύ, ένας ολόκληρος δρόμος είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο υπαίθριο, σύμφωνα με την Tagesspiegel.

Η γερμανική αστυνομία απέκοψε την πρόσβαση στην πλατεία και γύρω από τη Μνημειακή Εκκλησία, για τη φροντίδα και την εκκένωση των τραυματιών, αλλά αναφέρει επίσης ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχουν άλλες πηγές κινδύνου» στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η αστυνομία προτρέπει τους Βερολινέζους, να μείνουν τις επόμενες ώρες στα σπίτια τους. Το Facebook έχει επίσης ενεργοποιηθεί από τις Αρχές που επιτρέπουν στους χρήστες με την ευκαιρία της επίθεσης, να ενημερώνουν τους φίλους τους ότι είναι ασφαλείς. Τους ζητήθηκε όμως να «σέβονται την ιδιωτική ζωή των θυμάτων και των οικογενειών τους» και να μην ανεβάζουν εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα.

Το φορτηγό που όργωσε το πλήθος είναι δηλωμένο στην Πολωνία. Ανήκει σε μια πολωνική εταιρεία, της οποίας το αφεντικό, ο Ariel Zurawski, ανέφερε στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, ότι το όχημα επέστρεψε από την Ιταλία φορτωμένο στο Βερολίνο και επρόκειτο να επιστρέψει στην Πολωνία.

«Το πρόσωπο που βγήκε από το φορτηγό δεν είναι οδηγός μου», είπε ο κ Zurawski στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης. Ο ιδιοκτήτης είπε ότι ο ξάδερφός του, ήταν να ξεφορτώσει το φορτίο του στο Βερολίνο, αλλά η εκφόρτωση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Σε βαρύ πένθος η Καγκελάριος

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι «σε βαρύ πένθος», δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Heiko Maas, που ανακοίνωσε, επίσης, ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει αναλάβει την υπόθεση.

«Είναι συγκλονιστικό, γιατί είχαμε πάντα την ελπίδα ότι το Βερολίνο δεν θα ζούσε αυτή την κατάσταση», δήλωσε στο Βερολίνο ο Δήμαρχος Michael Müller.

Μήνυμα Ολάντ

Ο Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε εχθές το βράδυ ότι «οι Γάλλοι συμμετέχουν στο πένθος των Γερμανών και αντιμετωπίζουν το γεγονός ως τραγωδία για όλη την Ευρώπη». Ο υπουργός Εσωτερικών Bruno Le Roux έχει ανακοινώσει ότι η ασφάλεια των αγορών των Χριστουγέννων “ενισχύεται από σήμερα στο Παρίσι”.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να καταδικάζουν το γεγονός ως «μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προειδοποιήσει πάντως τον περασμένο Νοέμβριο, για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, στην Ευρώπη.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης