Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης Φεργιάν Όρμελινγκ, κορυφαίος επιστήμονας της Χαρτογραφίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, εξήγησε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, αν ζούσε στη σύγχρονη εποχή και είχε στην υπηρεσία του τους χάρτες της Google Earth θα μπορούσε ακόμα και να αλλάξει τον ρου της ιστορίας.

Ο Φεργιάν Όρμελινγκ, είναι ο άνθρωπος πίσω από πολλές δραστηριότητες, που παρέχει υποστήριξη σε κάθε είδους αποφάσεις γεωχωρικού περιεχομένου: από σχεδιασμό χαρτών για μαθητές, για το εμπορικό ναυτικό, για την άντληση πετρελαίου, ακόμα και την κατασκευή ενός σούπερ μάρκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατασκευή χαρτών, μία από τις αρχαιότερες δραστηριότητες του ανθρώπου, βασίζεται στην ανάγκη να αντιληφθεί τον κόσμο, πού ζει. Πρωτοπόροι της Χαρτογραφίας λογίζονται ο Μαρίνος ο Τύριος και ο Πτολεμαίος.

Τι θα είχε συμβεί όμως, αν ο Μέγας Αλέξανδρος είχε στη διάθεσή του το Google Earth;

Ο βραβευμένος καθηγητής απαντάει, μυώντας μας κατά κάποιον τρόπο στην επιστήμη και τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει : «Ο Μέγας Αλέξανδρος θα είχε προχωρήσει πέρα από την Ιωνία (Μικρά Ασία), εάν είχε κατανοήσει από τους χάρτες την τεράστια έκταση της περσικής αυτοκρατορίας; Θα είχαν πάρει διαφορετική πορεία οι εκστρατείες του, αν είχε στη διάθεσή του κανονικούς χάρτες; Δεν το γνωρίζουμε, όμως, πρέπει να συμφωνήσουμε, ότι η χαρτογραφία είχε μεγάλη επίδραση στη διεξαγωγή του πολέμου τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσο και τακτικής, επιτρέποντας στους στρατηγούς μία καλύτερη αίσθηση του χώρου και των υποδομών. Αντίστροφα, οι στρατιωτικές απαιτήσεις συντέλεσαν στη σταθερή αύξηση του επιπέδου των χαρτογραφικών τεχνικών, με κορύφωση τις ψηφιακές χαρτογραφικές τεχνικές, οι οποίες αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, η αντίληψη του χώρου, ως κάτι που μπορούμε να το επεκτείνουμε ή να το υπερασπίσουμε παίρνει μία διαφορετική στροφή: Η επίγνωση της τρωτότητας του φυσικού μας περιβάλλοντος από τις παγκόσμιες επιρροές, όπως η κλιματική αλλαγή, μας ωθεί να αγωνιζόμαστε για αντοχή και αειφορία. Προκειμένου να υπερασπιστούμε το περιβάλλον και να σταματήσουμε την υποβάθμισή του χρειαζόμαστε χάρτες- για να μας δείχνουν τους ρυθμούς της αλλαγής, όπως η διάβρωση και η αποψίλωση, να κατατάξουμε τη μόλυνση της θάλασσας και του αέρα, να μετρήσουμε την ποιότητα του νερού και να σταματήσουμε τη διάδοση επιβλαβών φυκών στις λίμνες και τις θάλασσες. Με τη χαρτογραφία να δείχνει την προτεραία κατάσταση και τους ρυθμούς της αλλαγής, το ανθρώπινο είδος διαθέτει τα εργαλεία, για να δείξει διορατικότητα και να λάβει τα αναγκαία μέτρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης