«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την επικρατούσα κατάσταση στη Συρία ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι-μουν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να δει το Συμβούλιο Ασφαλείας να δρα με σοβαρότητα και συνοχή, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν διάφορες αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ο αριθμός των θυμάτων έφτασε σε απαράδεκτο επίπεδο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση να συνεχίζεται έτσι» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο σε ένα σχέδιο απόφασης του Ο.Η.Ε. για τη Συρία τον Οκτώβριο. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Μόσχα πήρε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει ταυτοχρόνως τη βία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, οι δυτικές δυνάμεις χαρακτήρισαν το κείμενο αυτό πολύ δειλό, την ώρα που η καταστολή έχει ήδη προκαλέσει, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., τον θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων από τα μέσα Μαρτίου.

Οι Η.Π.Α. από την πλευρά τους κάλεσαν τη Ρωσία να εγκαταλείψει την πρωτοβουλία της και να υποστηρίξει μια πιο σθεναρή απόφαση, την οποία συνέταξαν η Ουάσινγκτον και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να συναντηθούν αργότερα αυτόν το μήνα, για να συζητήσουν για το μέλλον της αποστολής των παρατηρητών του στη Συρία, οι οποίοι έφτασαν τον περασμένο μήνα στη χώρα αυτή, για να διαπιστώσουν αν η Δαμασκός σέβεται ένα αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. επανέλαβε το αίτημά του προς τον Άσαντ «να σταματήσει τους σκοτωμούς και να ακούσει τον λαό του».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης