Μισό αιώνα μετά το πρώτο χτύπημά της η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA ανακοίνωσε επισήμως την οριστική της διάλυση. Το τέλος εποχής θα σηματοδοτηθεί τυπικά εντός της εβδομάδας στην κωμόπολη της νοτιοδυτικής Γαλλίας Cambo-les-Bains.

Σε επιστολή της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Diario, η ένοπλη ομάδα κάνει λόγο για μια νέα ευκαιρία που θα τερματίσει οριστικά τον κύκλο των συγκρούσεων» και αναγνωρίζει την «οδύνη που προκάλεσε ο αγώνας της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα χρόνια της αντιπαράθεσης έχουν αφήσει βαθιές πληγές και πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να θεραπευτούν. Μερικές πληγές εξακολουθούν να αιμορραγούν, επειδή η οδύνη δεν έχει μείνει πίσω μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Και ενώ σε λίγες ημέρες η ΕΤΑ φαίνεται ότι θα αποτελέσει και τυπικά παρελθόν, το ΒΒC επισημαίνει ότι σχεδόν οι μισές από τις δολοφονίες που αποδίδονται στην οργάνωση δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν πολλοί Βάσκοι, και από τις δύο πλευρές της αιματηρής σύγκρουσης, που πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν από την επίτευξη της πραγματικής ειρήνης.

Η EΤΑ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σκότωσε περισσότερους από 800 ανθρώπους μεταξύ 1968 και 2010, έναν χρόνο πριν ανακοινώσει μόνιμη κατάπαυση πυρός. Τον Απρίλιο του 2017 η οργάνωση διοργάνωσε τελετή αφοπλισμού στη νότια Γαλλία.

Συνολικά, 443 πολιτοφύλακες και αστυνομικοί έπεσαν θύματα της ΕΤΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν επίσης 58 επιχειρηματίες και 39 πολιτικοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης