Με λαμπαδηδρομία και τελετή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Οττάβα εγκαινιάσθηκε ο Μαραθώνιος της καναδικής πρωτεύουσας, που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Η φλόγα είχε αφιχθεί από τον Μαραθώνα της Ελλάδας, μέσω του δημάρχου Ιορδάνη Λουίζου και του εκπροσώπου του ΣΕΓΑΣ Ευάγγελου Παπαποστόλου.

Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε χθες το πρωί στις 07.30 από το δημοτικό διαμέρισμα «Μαραθώνας» που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 42 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Οττάβα, τιμώντας την ιστορία του Μαραθωνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος του Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος, σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, αναφέρθηκε στη σημασία της φλόγας, η οποία «εμπνέει τη σκέψη και ζεσταίνει την καρδιά μας», ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας Ελευθέριος Αγγελόπουλος, εμπνευστής του εγχειρήματος, τόνισε ότι «η φλόγα του Μαραθώνα που έφθασε στην καναδική πρωτεύουσα συμβολίζει τα διαχρονικά μηνύματα της δύναμης της ανθρώπινης θέλησης, του ευ αγωνίζεσθαι, της διεθνούς ειρήνης και της ελευθερίας».

Πάνω από 80 λαμπαδηδρόμοι συμμετείχαν στη λαμπαδηδρομία, από την τοποθεσία Μάραθον μέχρι το δημαρχείο της πόλης της Οττάβας, με τη συμμετοχή γνωστών προσωπικοτήτων της πόλης, μεταξύ αυτών ο επικεφαλής της αστυνομίας Charles Bordeleau και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου της Οττάβας.

Η επιλογή των λαμπαδηδρόμων έγινε ύστερα από σχετικό διαγωνισμό με θέμα την καλύτερη σύγχρονη αναπαράσταση του Φειδιππίδη, γεγονός που ενέτεινε το ενδιαφέρον των πολιτών για την αφή της φλόγας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο της πόλης με την τελετή της αφής της φλόγας του Μαραθώνα και την ομιλία του δημάρχου της Οττάβας Τζιμ Γουότσον, ο οποίος εξέφρασε αφενός «την υπερηφάνειά του για την παρουσία της φλόγας του Μαραθωνίου, η οποία θα καίει στον βωμό που βρίσκεται στο δημαρχείο της πόλης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Μαραθωνίου της Οττάβας» και αφετέρου «τον ενθουσιασμό του για τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις του Μαραθωνίου». Επιπλέον, ο κ. Γουότσον εξέδωσε διακήρυξη με την οποία αναδεικνύει την ιστορία και τον συμβολισμό του Μαραθωνίου.

Ο Μαραθώνιος της Οττάβας περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων και αγωνισμάτων που ξεκινούν, για πρώτη φορά φέτος, με τη λαμπαδηδρομία και κορυφώνονται την Κυριακή 26 Μαΐου με την πραγματοποίηση κλασικού Μαραθωνίου και τη συμμετοχή περίπου 45 χιλιάδων ατόμων, καθιστώντας τον Μαραθώνιο της Οττάβα έναν από τους πιο δημοφιλείς παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης