Ταξίδι-αστραπή του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στη Βαγδάτη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014, 11:04
Ταξίδι-αστραπή του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στη Βαγδάτη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συναντήθηκε σήμερα στη Βαγδάτη με τον πρόεδρο του Ιράκ Φουάντ Μασούμ, μία ημέρα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να εξοπλίσουν τους Ιρακινούς Κούρδους που μάχονται τους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στα βόρεια της χώρας.

«Οι καθημερινές εικόνες από τις δολοφονίες και τις σφαγές στο Ιράκ έχουν προκαλέσει σοκ και φρίκη σε όλον τον κόσμο» τόνισε ο Σταϊνμάγερ κατά την άφιξή του στην ιρακινή πρωτεύουσα.

«Μια τρομοκρατική συμμορία δολοφόνων προσπαθεί να καθυποτάξει τη χώρα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ΙΚ, που έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις τόσο στο Ιράκ όσο και στη γειτονική Συρία.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα συζητήσει τις εξελίξεις στη χώρα και θα αναζητήσει τρόπους για την παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους. Πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι στον οποίο ο πρόεδρος Μασούμ ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης στη θέση του Νούρι αλ Μάλικι. Κατόπιν θα πάει στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής, Μασούντ Μπαρζανί σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει το Βερολίνο.

Καθώς ο τακτικός ιρακινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, οι κουρδικές δυνάμεις πιστεύεται ότι αποτελούν την καλύτερη δυνατή ελπίδα για την απόκρουση των επιθέσεων των Τζιχαντιστών, που έχουν εκδιώξει από τις εστίες τους χιλιάδες Xριστιανούς και Γεζίντι.

Την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τους ακραίους Ισλαμιστές που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία και απείλησε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε χρηματοδοτεί ή βοηθά τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014, 11:12