Η Ταϊλάνδη ανέφερε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού με περισσότερα από τα μισά να προέρχονται από δύο φυλακές της Μπανγκόκ όπου κρατούνται φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές.

Το βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο έχει υποχρεώσει την κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις, μέτρα για χρήση μάσκας και κλείσιμο των δημόσιων χώρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει τριπλασιαστεί φτάνοντας τα 93.794 και των θανάτων πενταπλασιαστεί φτάνοντας τα 518 τις τελευταίες έξι εβδομάδες έπειτα από έναν χρόνο επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας.

Συναγερμός σήμανε αυτή την εβδομάδα όταν μια ακτιβίστρια στην πρώτη γραμμή του φιλοδημοκρατικού κινήματος της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκισή της με εγγύηση από μια φυλακή της πρωτεύουσας.

Σήμερα η χώρα ανέφερε περισσότερα από 4.800 νέα κρούσματα -την υψηλότερη ημερήσια αύξηση- στα οποία περιλαμβάνονται και πάνω από 2.800 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε δύο φυλακές της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον Ταουισόν Βισανουγιοτίν, εκπρόσωπο της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματούχος της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων Γουιρακίτ Χαρνπαριφάμ επιβεβαίωσε ότι ένας άλλος ακτιβιστής που κρατούνταν σε φυλακή της Μπανγκόκ -ο Πανουπόνγκ «Μάικ» Τζαντνόκ- επίσης βρέθηκε θετικός στον ιό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών.

Ο νεαρός αρχηγός των φοιτητών συνελήφθη για δυσφήμιση του βασιλιά σε σχέση με τον ρόλο του στο κίνημα διαμαρτυρίας τον περασμένο χρόνο που περιλάμβανε εκκλήσεις για μεταρρύθμιση της μοναρχίας.

Ο Γουιρακίτ είπε ότι οι δύο φυλακές της πρωτεύουσας έχουν υποβάλει σε διαγνωστικό τεστ το «100% των κρατουμένων τους», αλλά δεν διευκρίνισε πότε ξεκίνησε η περίοδος των εξετάσεων.

Η ΜΚΟ Human Rights Watch, σε ανακοίνωσή της, καλεί τη χώρα να παράσχει μεγαλύτερη προστασία στους κρατούμενους.

Η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων είναι σημαντική πρόκληση για τη χώρα την περίοδο αυτή κατά την οποία μόνο 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης