Τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου στραμμένα την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015, 06:25
Τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου στραμμένα την Ελλάδα
Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη χώρα μας. Τα διεθνή ΜΜΕ διαρκώς ενημερώνουν για τις τελευταίες εξελίξεις. Οι ελληνικές εθνικές εκλογές αποτέλεσαν το πιο σημαντικό θέμα στη διεθνή επικαιρότητα της Κυριακής και το ενδιαφέρον υπήρξε πρωτοφανές.

Μετά την μετάδοση των exit polls όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έπαιξαν πρώτο θέμα τα αποτελέσματα. Δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τεχνικοί στάθηκαν μπροστά το video wall προκειμένου να καταγράψουν τις εκτιμήσεις των exit polls όπως αυτά μεταδόθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Παράλληλα οι Guardian, Liberation, Financial Times, Il Manifesto και άλλες είναι οι εφημερίδες που φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά λήψεις του επικεφαλής του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

«H ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον φέρνει σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη», αναφέρει ο Guardian. «Η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές και αφήνει ελπίδα αλλαγής των πολιτικών λιτότητας», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Μάλιστα, στο πρωτοσέλιδο επισημαίνεται πως ο ελληνικός λαός απορρίπτει τη λιτότητα που έχει επιβληθεί από την ΕΕ, ενώ αναφέρονται και οι δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά «περί ήσυχης συνείδησης».Από την άλλη, οι Financial Times στο πρωτοσέλιδό τους αναφέρουν πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί νέα πρόκληση για την Ευρωζώνη. Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναλύει τη ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, καθώς και προσθέτει ότι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για παρόμοια κόμματα στην Ευρώπη.Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το πρωτοσέλιδο της σημερινής ιταλικής εφημερίδας Il Giornale που ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι… Ο τίτλος «Κομουνιστές στην κυβέρνηση. Προσοχή», προδιαθέτει τον αναγνώστη για το κλίμα που μεταφέρει το δημοσίευμα. «Η Ευρώπη τρέμει για το ευρώ, αλλά φταίει εκείνη», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα και κάνει λόγο για σοβαρές επιπτώσεις αν τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι γραφειοκράτες πρέπει να πάρουν το μάθημά τους από τη σημερινή εκλογική νίκη, καθώς είναι το αποτέλεσμα μίας καταπιεστικής πολιτικής λιτότητας.Σαφώς διαφορετικό είναι το μήκος κύματος της αριστερής ιταλικής εφημερίδας Il Manifesto, που στο σημερινό πρωτοσέλιδό της γράφει «Μυθικός» με μία φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με υψωμένη τη γροθιά σε κόκκινο φόντο.Στο κεντρικό κείμενο της εφημερίδας αναφέρεται «δυνατή αποστολή», τη στιγμή που η Αριστερά πανηγυρίζει και η Ευρώπη πανικοβάλλεται.Από την άλλη η δωρεάν εφημερίδα Metro στο πρωτοσέλιδό της γράφει πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση εφόσον οι Έλληνες «σνομπάρουν το πακέτο σωτηρίας των Βρυξελλών».

Από την άλλη, οι International New York Times κυκλοφορούν με φωτογραφία από ενθουσιασμένους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.Την ίδια στιγμή, οι Times αναφέρουν πως η Ευρώπη έχει συγκλονιστεί από την ελληνική επανάσταση κατά της λιτότητας, ενώ στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα φωτογραφία απεικονίζει τη χαρά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική νίκη.Παράλληλα, το βρετανικό περιοδικό The Economist κυκλοφορεί με γράφημα που εξηγεί την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως τρόπο με τον οποίο «ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα κατά της λιτότητας κατέκτησε την Ελλάδα».
Το αμερικανικό δίκτυο CNN έχει ΄πρώτο θέμα τις ελληνικές εκλογές με τίτλο «Το τέλος της λιτότητας;»Η γαλλική Liberation έχει τίτλο: «Ανακοινώθηκε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Για «θρίαμβο» του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο η γερμανική Bild και κάνει λόγο για «ευρω-φρίκη».Διαβάστε επίσης: Θρίλερ αυτοδυναμίας
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015, 21:30

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015, 06:29