Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Επικαλούμενος πρόσφατες αναφορές του γενικού γραμματέα της Ιντερπόλ, ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής της Αριστεράς João Pimenta Lopes υποστηρίζει ότι η τεράστια ποσότητα όπλων που αποστέλλεται τώρα στην Ουκρανία, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα μπορούσε να φτάσει στην παράνομη αγορά όπλων και να καταλήξει στα χέρια εγκληματικών ομάδων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής τονίζει πως υπάρχουν μονάδες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που είναι γνωστό ότι είναι νεοφασιστικές. Έχουν κινητοποιήσει και προσελκύσει εκατοντάδες άτομα από την Ακροδεξιά απ’ όλο τον κόσμο, καταφεύγοντας σε απειλητικές και βίαιες συμπεριφορές έναντι των δημοκρατικών και λαϊκών κινημάτων.

Σε άλλα πλαίσια πολέμου όπου υπήρξε στρατιωτική συμμετοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, ήταν εμφανώς δύσκολο να εντοπιστούν και να παρακολουθηθούν τα όπλα που διατέθηκαν.

Ευλόγως, λοιπόν, ρωτάει την Κομισιόν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ποιες εγγυήσεις μπορεί να δώσει ότι τα όπλα που αποστέλλονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης και από τα κράτη-μέλη δεν χρησιμοποιούνται από φασιστικές και άλλες εγκληματικές ομάδες;

– Ποια μέτρα έχει λάβει για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των όπλων που έχουν στείλει;

– Πόσα χρήματα της ΕΕ έχουν ήδη δαπανηθεί για όπλα για την Ουκρανία και ποια κονδύλια του προϋπολογισμού ανακατανεμήθηκαν για τον σκοπό αυτόν;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης