Τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών που επλήγησαν από την πανδημία περιγράφει ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020, 10:39
Τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών που επλήγησαν από την πανδημία περιγράφει ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος

Τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των αγροτών μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, περιγράφει ο επίτροπος για την Αγροτική Πολιτική, Janusz Wojciecowski, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

Όπως αναφέρει ο αρμόδιος επίτροπος, μέσω των αγροτικών προγραμμάτων, «οι γεωργοί και οι αγροτικές επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους δάνεια με χαμηλά επιτόκια, στήριξη του αυτόνομου κεφαλαίου κίνησης, ευνοϊκά χρονοδιαγράμματα πληρωμών στο πλαίσιο χρηματοδοτικών μέσων ή αυξημένες προκαταβολές για τα μέτρα με βάση την έκταση και τα ζώα (85 % αντί για 75 %), προκειμένου να αυξηθούν οι ταμειακές ροές και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης».

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στην απάντηση, στις 30 Απριλίου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να καταβληθούν κατ' αποκοπή πληρωμές που δεν υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ ανά γεωργό και τα 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ) του αγροδιατροφικού τομέα ως παροχή στήριξης της ρευστότητας.

Όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, ο αρμόδιος επίτροπος υπογραμμίζει πως «τα κράτη-μέλη επιτρέπεται να καταβάλλουν αυξημένες τις σχετικές προκαταβολές (από 50% έως 70%) από τις 16 Οκτωβρίου 2020, προκειμένου να αυξηθούν οι ταμειακές ροές των γεωργών» και επιπλέον, για τους δικαιούχους, ισχύουν ειδικές παρεκκλίσεις και δυνατότητες ευελιξίας σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων.

Η κ. Σπυράκη, με την ερώτηση που είχε καταθέσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε θέσει το θέμα της ενίσχυσης των αγροτών -κυρίως των μελισσοκόμων στη Μεσοποταμία Καστοριάς- λόγω των συνεπειών που είχε στην παραγωγή τους η καθολική απαγόρευση των μετακινήσεων ως μέτρο κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο αρμόδιος επίτροπος επισημαίνει: «Λόγω της πανδημίας COVID-19, ο τομέας της μελισσοκομίας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκτελέσει όλα τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για το μελισσοκομικό έτος 2020. Ως εκ τούτου, η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή ενέκρινε παρεκκλίσεις, επιτρέποντας την αναβολή της εφαρμογής των εν λόγω μέτρων, ώστε οι μελισσοκόμοι να μπορούν να λάβουν στήριξη έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2020». Και υπογραμμίζει ότι »χρηματοδοτική στήριξη μπορεί επίσης να κινητοποιηθεί στο πλαίσιο των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής της ΕΕ μέσω της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (CRII) και της Πρωτοβουλίας RECA-EU, ώστε να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των πιο πιεστικών αναγκών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020, 11:44