Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν σήμερα, Παρασκευή, συμφωνία για την απόκτηση 80 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που θα κατασκευαστούν από τον γαλλικό όμιλο Dassault Aviation, με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Ντουμπάι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Η παραγγελία αυτή είναι η πιο σημαντική που έχει εξασφαλιστεί για το μαχητικό αεροσκάφος αφότου τέθηκε σε λειτουργία το 2004.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκτός από την παρουσία τριών γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος των Εμιράτων, αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη (ανάμεσα στη Γαλλία και στα Εμιράτα) μεταφράζεται με την απόκτηση 80 αεροσκαφών Rafale, 12 ελικοπτέρων Caracal, και σχετικών στοιχείων. Πρόκειται για μια μεγάλη κατάληξη της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο χώρες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η γαλλική προεδρία.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον γενικό διευθυντή της Dassault Aviation, Ερίκ Τραπιέ, ενώ ο Μακρόν συζητούσε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν, στον χώρο της Παγκόσμιας Έκθεσης.

Τα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2027 στο πρότυπο F4, ένα εν εξελίξει πρόγραμμα σχεδόν δύο δισεκ. ευρώ παραδοτέο το 2024 το οποίο παρουσιάζεται ως ένα «τεχνολογικό, βιομηχανικό και στρατηγικό άλμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραγγελία αυτή έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα 60 Mirage 2000-9 που απέκτησαν το 1998 τα Εμιράτα.

Πραγματοποιείται δέκα χρόνια μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Από τότε τα Rafale πραγματοποίησαν ένα άνοιγμα διεθνώς παρά τον ανταγωνισμό αμερικανικών και ευρωπαϊκών αεροσκαφών. Αυτή τη στιγμή έχει έξι ξένους πελάτες: το Κατάρ (36 αεροσκάφη), την Ινδία (36), την Αίγυπτο (30 νέα, επιπλέον των 24), την Ελλάδα και την Κροατία.

Τα Εμιράτα είναι τώρα ο πέμπτος σημαντικότερος πελάτης της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας για τη δεκαετία 2011-2020, με παραγγελίες ύψους 4,7 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική έκθεση για τις εξαγωγές εξοπλισμών της Γαλλίας.

Τα τελευταία χρόνια, το Παρίσι έχει επικριθεί επειδή ορισμένα από τα όπλα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί στη σύγκρουση στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούνται για φερόμενα εγκλήματα πολέμου από μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης