Το πρωτοφανές χάος των πρώτων μηνών της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και την πλήρη αδυναμία συνεννόησης του με τον Ντόναλντ Τραμπ αποκαλύπτουν τα email που έστειλε και έλαβε ο  Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι. Πρόκειται για μια σειρά από 866 μηνύματα που έφερε στο φως η εφημερίδα Washington Post στο πλαίσιο του Freedom Of Information Act.

Τα εκατοντάδες emails είναι ένα μικρό μέρος της ογκώδους αλληλογραφίας του Φάουτσι –υπολογίζεται ότι λάμβανε και έστελνε περίπου 1.000 μηνύματα την ημέρα- με πολιτικούς, επιχειρηματίες αλλά και απλούς πολίτες που ζητούσαν απαντήσεις για την νέα και εν πολλοίς άγνωστη ακόμα πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας διάλογος με τον διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης της Κίνας, Τζορτζ Γκάο, αποκαλύπτει το χάος που επικρατούσε ακόμα εκείνη την περίοδο για την αναγκαιότητα των μασκών. Ο Γκάο είχε πει στο περιοδικό Science ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης έκαναν «μεγάλο λάθος που δεν έλεγαν στον κόσμο να φορέσει μάσκες» και έσπευσε να απολογηθεί στον, από χρόνια φίλο του, Φάουτσι.  «Είδα τη συνέντευξη στο Science. Μεγάλο λάθος. Ήταν η διατύπωση του δημοσιογράφου. Ελπίζω να καταλαβαίνεις» του έγραψε, τον Μάρτιο του 2020, και πρόσθεσε: «Ας εργαστούμε μαζί να πετάξουμε τον ιό έξω από τον πλανήτη». Η απάντηση του Φάουτσι ήταν λιτή: «Καταλαβαίνω απολύτως. Κανένα πρόβλημα. Θα το αντιμετωπίσουμε μαζί».

Πως θα αρχίσει το πρωτάθλημα;

Τον Απρίλιο του 2020, με την πανδημία ήδη να καλπάζει και τον πρόεδρο Τραμπ να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της, ο Άντονι Φάουτσι δέχεται μηνύματα από τους πάντες. Πρόκειται για μηνύματα που ουσιαστικά ζητούν ένα οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες, έναν μπούσουλα που ο Τραμπ δεν μπορούσε και δεν ήθελε να προσφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα τους ξεχωρίζει αυτό του ιατρικού διευθυντή της Λίγκας του Αμερικανικού Ποδοσφαίρου (NFL) που ζήτησε από τον Φάουτσι μια εμπιστευτική ενημέρωση για το πώς μπορεί να ξεκινήσει με ασφάλεια την επόμενη σεζόν του NFL, το οποίο είναι μια κολοσσιαίων διαστάσεων λίγκα με έσοδα περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.   

Επίσης, ένας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ που εργάζεται σε μια βιογραφική ταινία της Disney ζήτησε να μπει στο αυτοκίνητο του Φάουτσι καθώς εκείνος πήγαινε στη δουλειά. Ένας σύμβουλος του Bill Gates εξέφρασε την ανησυχία του για την υγεία του. Και ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής του είπε να «συνεχίσει να λέει την επιστημονική αλήθεια», κόντρα στη γραμμή που χάραξαν οι Ρεπουμπλικάνοι και ο ίδιος ο Τραμπ.

Τα emails δείχνουν  ότι ο Φάουτσι προσπαθούσε να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα ακόμα και μέσα στη νύχτα, ενώ αναζητούσε τρόπους να ανταποκριθεί στα δεκάδες αιτήματα για συνεντεύξεις και άρθρα. «Πως αρνούμαστε ευγενικά σε αυτόν», ρωτά ο Φάουτσι το προσωπικό του σε κάποιο από τα email.

Η συζήτηση με τον Μπιλ Γκέιτς

Σύμφωνα με τα emails, την 1η Απριλίου ο Φάουτσι μίλησε τηλεφωνικά με τον Μπιλ Γκέιτς σχετικά με την παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού και δήλωσε «ενθουσιασμένος μπροστά στην προοπτική να προχωρήσει μια συνεργατική προσέγγιση απέναντι στον κορωνοϊό».

Ο Γκέιτς τον παρέπεμψε στο συνεργάτη του Εμόλιο Εμίνι, ο οποίος εξέφρασε γραπτώς τις ανησυχίες του για την κατάσταση της υγείας του Αμερικανού επιστήμονα. «Σε βλέπω καθημερινά στην τηλεόραση και παρότι εξακολουθείς να έχεις σημαντική ενέργεια, ανησυχώ πραγματικά για σένα. Το έθνος και ο πλανήτης χρειάζονται απώλεια τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά», ανέφερε ο Εμίνι.

«Θα προσπαθήσω να παραμείνω εδώ για όσο μου είναι δυνατόν, δεδομένης της κατάστασης μου», απάντησε ο Φάουτσι.

Το μήνυμα για την υδροξυχλωροκίνη

Τον Απρίλιο του 2020, ο Ρεπουμπλικανός Φρεντ Άπτον έστειλε email στον Φάουτσι για την υδροξυχλωροκίνη, το αγαπημένο φάρμακο του Τραμπ που υποτίθεται ότι θα έσωζε όλους τους ασθενείς και θα έβαζε τέλος στην πανδημία. Το φάρμακο χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία του λύκου και ο Άπτον ρώτησε αν κάποιος που έπασχε από την εν λόγω ασθένεια μπορούσε να μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Μετά από μία μικρή ανταλλαγή μηνυμάτων ο Άπτον του ζήτησε να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και ο Φάουτσι απάντησε: «Ευχαριστώ Φρεντ. Εκτιμώ το μήνυμά σου».

Η σχέση Φάουτσι – Τραμπ

Κανένα από τα 866 emails δεν δείχνει ευθεία κριτική του Φάουτσι προς τον Τραμπ ή το αντίθετο. Ωστόσο, κάποια δείχνουν ότι η επαφή του με τον Λευκό Οίκο ήταν στενή.

Τα μεσάνυχτα της 11ης Απριλίου, ο προσωπάρχης του αντιπροέδρου Πενς, Μαρκ Σορτ, στέλνει mail στον Φάουτσι σχετικά με περιστατικό που κατεγράφη διαφωνία. «Σωστά αντελήφθης τα συμπτώματα, αλλά διέγνωσες λάθος τη βασική αιτία» και έλαβε την εξής ανώδυνη απάντηση: «Ευχαριστώ για μήνυμα, κατανοητό. Σου εύχομαι μια γαλήνια ημέρα με την οικογένειά σου».

Sex Symbol

Πολλά από τα email έδειχναν τη λατρεία του κόσμου προς τον Φάουτσι. Κάποιοι, μάλιστα, έκαναν λόγο για sex symbol προκαλώντας αμηχανία στον επιστήμονα, ο οποίος χρειάστηκε να φτάσει στα 80 για να του αποδοθεί αυτός ο τίτλος. Στις 31 Μαρτίου ένας συνάδελφός του έστειλε άρθρο της εφημερίδας με τον τίτλο: «Κάλτσες και ντόνατς με τον Φάουτσι: Ο ειδικός του κορωνοϊού προσελκύει την λατρεία».

«Πραγματικά σουρεαλιστικό. Ελπίζω να σταματήσει σύντομα όλο αυτό. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο, αυτό είναι σίγουρο» απάντησε.

Στις 7 Απριλίου, ο Φάουτσι προώθησε σε γνωστό του το link ενός θέματος με τίτλο «Ο έρωτας με τον Κουόμο  και ο πυρετός με τον Φάουτσι: Η  σεξουαλικότητα των δύο αυτών ανδρών σαρώνει το διαδίκτυο». «Θα χάσεις το μυαλό σου», έγραψε ο Φάουτσι στον αποδέκτη του μέιλ. «Η κοινωνία μας έχει αποτρελαθεί εντελώς», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης