Για νίκη των ευρωπαϊκών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της δανειακής σύμβασης, η οποία έχει υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, κάνουν λόγο τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα τηλεοπτικά δίκτυα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους πολιτικούς συσχετισμούς που προκύπτουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Εκτενείς αναφορές υπάρχουν και στις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι οποίες τονίζουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να ηγηθεί των προσπαθειών για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχηματισμού που θα κρατήσει την Ελλάδα μέσα στο ευρώ.

«Τα ελληνικά κόμματα που τάσσονται υπέρ του δανείου παίρνουν την πλειοψηφία, δίνουν τα πρώτα στοιχεία» είναι ο τίτλος που επιλέγει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έτοιμη η ελληνική Δεξιά να ηγηθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας» αναφέρει στο κύριο άρθρο του η βρετανική εφημερίδα «The Guardian». «Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, απηύθυνε έκκληση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος σε πολύ κοντινή απόσταση» προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι πιο κρίσιμες για την Ευρώπη μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών σε μια μικρή χώρα μπορεί δυνητικά να πυροδοτήσει οικονομικά γεγονότα που θα πάνε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση 50 χρόνια πίσω και θα βυθίσουν την ήπειρο σε μια παρατεταμένη τραπεζική κρίση και την αντίστοιχη ύφεση. Ή, εναλλακτικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδίως η Γερμανία, θα μπορέσουν να βρουν τους πόρους και τη φαντασία για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι «όποιος και αν εκλεγεί, πρέπει να εφαρμόσει το επίπονο μνημόνιο», τονίζοντας ότι «θα χρειαστεί μια νέα συμφωνία από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αν δεν θέλει να πάψει να πληρώνει η Ελλάδα τους διεθνείς πιστωτές της και να αποχωρήσει από το ευρώ».

«Το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ εξαρτάται από τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας» μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Στο κεντρικό του άρθρο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξήγησε ότι «οι Έλληνες ψήφισαν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ να «συμφωνεί ότι ο Σαμαράς θα είναι ο πρώτος που θα πρέπει να προσπαθήσει για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχηματισμού».

Δείτε το video…

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Skynews.

«Μικρή ελπίδα» χαρακτηρίζει τη νίκη των Συντηρητικών στην Ελλάδα το γερμανικό περιοδικό «der Spiegel». Οι ελληνικές εκλογές τοποθετούνται στη δεύτερη θέση, κάτω από τη νίκη της Γερμανίας με 2-1 επί της Δανίας και τη διασταύρωσή της με την Ελλάδα στους προημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου 2012.

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι «η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη και η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει το έργο της κάτω από δύσκολες συνθήκες», εκτιμώντας ότι «ένα νέο χάος απειλεί τη χώρα, εφόσον οι Έλληνες δεν συνέλθουν επιτέλους».

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επιλέγει για τίτλο «Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της δανειακής σύμβασης ετοιμάζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας».

«Οι πολιτικές παρατάξεις που έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τη δανειακή σύμβαση, προκειμένου να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, αναμένεται να εξασφαλίσουν μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επικρατώντας των ριζοσπαστικών Αριστερών, οι οποίοι απορρίπτουν τους όρους αυτής της “σανίδας σωτηρίας”» αναφέρει.

Παράλληλα, εξετάζει τα πρώτα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 161 έδρες «σε μια συμμαχία η οποία καλείται να τηρήσει τη σύμβαση των 130 δισ. ευρώ».

«Εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια, η Ελλάδα θα αγοράσει χρόνο για την παραμονή της στην Ευρωζώνη» προσθέτει.

Δείτε το video…

Ιδιαίτερο βάρος στο εκλογικό αποτέλεσμα δίνουν και τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας χαιρετίζει «τη νίκη όλων των Ευρωπαίων».

Στο κεντρικό του άρθρο προσθέτει ότι ο Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε στις πρώτες του δηλώσεις ότι τα «αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα θα φέρουν ξανά πίσω στη χώρα την ευημερία».

Παρόμοια είναι και η τοποθέτηση της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times».

«Η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα ανακούφισης. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση», αναφέρει ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας «La repubblica».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε με νύχια και με δόντια μέχρι την τελευταία στιγμή και προμηνύει μαχητική Aντιπολίτευση. Tο πρώτο βήμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να ζητήσει, με τη βοήθεια των κομμάτων που τον στηρίζουν, να μαλακώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα», επισημαίνεται στο κεντρικό της άρθρο.

«Οι ελληνικές εκλογές, έχουν νικητή: την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που κερδίζει το τεράστιο μπόνους του εκλογικού νόμου. Με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που σημειώνουν πτώση, η κεντροδεξιά μπορεί να συνθέσει κυβέρνηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ναι στο ευρώ, στο μνημόνιο και στις δεσμεύσεις της χώρας», αναφέρει η Corriere della Sera.

«Εντυπωσιάζει το ότι τουλάχιστον το 30% των Ελλήνων εκλογέων, μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, άλλαξε πολιτική επιλογή. Δυο οι πόλοι έλξης, ο θυμός, με τον ΣΥΡΙΖΑ, και, με την Νέα Δημοκρατία, μια προσπάθεια να αποφευχθεί το βάραθρο που φοβίζει», επισημαίνει ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας.

Από την πλευρά του το κρατικό ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ansa» τονίζει ότι «η Ευρώπη έχει μόνο λίγες ημέρες για να αποδείξει ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση, είναι οι λίγες ημέρες που αποφάσισαν να τις διαθέσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι».

«Η εναλλακτική είναι η δημιουργία μιας ισχυρής, πολιτικά, Ευρώπης, με την παραχώρηση μεγάλου μέρους της κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, ή, η ακινησία, η ουσιαστική παράδοση των όπλων και η υπερίσχυση των εθνικών εγωισμών», προσθέτει.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης