Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015, 11:05
Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν
Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ σε Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία για την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία.

«Αυτά πρέπει να γνωρίζετε για τη συνάντηση Πούτιν με Τσίπρα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο «Russia Today» (RT.com). Όπως αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα επί τάπητος αναμένεται να τεθούν η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η κατάργηση ορισμένων οικονομικών αντιποίνων στις ευρωπαϊκές κυρώσεις και ενδεχόμενο ελληνικό αίτημα για οικονομική ενίσχυση. Ακόμα, το RT επισημαίνει πως η συνάντηση στη Μόσχα γίνεται μόλις μια ημέρα πριν από την καταβολή δόσης, ύψους 463,1 εκατ. ευρώ, στο ΔΝΤ.

Η φημολογία για οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα ήταν έντονη από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μετά από ανάλογη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ. Επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» επισημαίνει πως η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει «έμμεση οικονομική βοήθεια στην Αθήνα».

Στην πλειονότητά του ο ρωσικός Τύπος συμφωνεί πως η οικονομική κατάσταση στη χώρα μετά τη «βουτιά» του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και τις ευρωπαικές κυρώσεις λόγω της ουκρανικής κρίσης δεν «σηκώνει» άμεση εκταμίευση ρουβλιών προς την Αθήνα. Βάσει επίσημων στοιχείων, η ρωσική οικονομία δεν αναμένεται να ανακάμψει πριν από το 2016, κινούμενη σε ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 1,9%.

Ρωσικές παροχές

Η έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου (300 δολάρια/1.000 κυβικά μέτρα) αποτελεί μια έμμεση βοήθεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι η Μόσχα ελέγχει το 70% της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου. Το τι αντάλλαγμα θα δοθεί από την ελληνική πλευρά παραμένει ερώτημα, ωστόσο είναι βέβαιο πως συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα, με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Το RT μεταδίδει πως αναμένεται να εξεταστεί και ενδεχόμενη μειωμένη προσφορά στη τιμή του καυσίμου, προκειμένου να δοθούν σε ρωσικές εταιρείες δικαιώματα εξόρυξης γαιανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος.Επιπλέον, ένα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν αναμένεται να είναι και η άρση της απαγόρευσης εξαγωγών ελληνικών φρούτων στη Ρωσία, -τα αντίποινα στις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Μόσχα. Υπάρχει, μάλιστα, και σχετική δήλωση του υπουργού Γεωργίας της Ρωσίας Nikolai Fyodorov.

Δυτικές αντιδράσεις στο ταξίδι Τσίπρα

«Aμφιλεγόμενο» χαρακτηρίζει το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα η βρετανική εφημερίδα «Guardian», κάνοντας λόγο για… Διπλωματία των Φρούτων.

Από τη μεριά του ο «Εconomist» υποστηρίζει πως ορισμένοι Ευρωπαίοι φοβούνται «μήπως ο κ. Τσίπρας θεωρήσει πως τα ρωσικά χρήματα θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας του». Ωστόσο, έχοντας υπενθυμίσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μόσχα, το βρετανικό περιοδικό αναφέρει πως οι συζητήσεις αναμένεται να περιοριστούν σε ενεργειακά θέματα. Καταλήγοντας, ο «Economist» επισημαίνει πως «η κυβέρνηση Τσίπρα παρουσίασε ένα χρέος 279 δισ. ευρώ που της οφείλει η Γερμανία από πολεμικές αποζημιώσεις» για να καταλήξει πως «αυτές δεν αποτελούν δράσεις κυβέρνησης που έχει στόχο τον συμβιβασμό με τους εταίρους της».

Με τίτλο «Αγορά ροδάκινων ή Μετρητά;», το CNN υποστηρίζει πως «ειδικοί, αξιωματούχοι και Ευρωπαίοι ηγέτες αναρωτιούνται τι είδους οικονομική συμφωνία θα επιτύχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν».

Όπως επισημαίνει, «αναμένεται να αναστείλει η Μόσχα το εμπάργκο στην αγορά ελληνικών τροφίμων». Το CNN υπενθυμίζει, επίσης, τις παραδοσιακές σχέσεις Αθήνας-Μόσχας (και λόγω του συνεκτικού δεσμού της Ορθοδοξίας), υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν έχει αναγνωρίσει την σχεδιασμένη από τις ΗΠΑ ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, την οποία έχει καταγγείλει η Μόσχα.

«Μπορεί η Ρωσία να βοηθήσει την Ελλάδα;» αναρωτιέται από τη μεριά της η Deutsche Welle. «Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αυτό αναμένεται να είναι σήμερα ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα» μεταδίδει.

Πολιτικοί παρατηρητές στη Γερμανία εκτιμούν ότι η Μόσχα προσπαθεί να εξαγοράσει την «αφοσίωση» ορισμένων χωρών στην Ευρώπη, παρέχοντας δάνεια. «Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα. Πρόσφατα η Ρωσία εγγυήθηκε δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία, ενώ το 2011 είχε δώσει δάνειο στην Κύπρο ύψους 2,5 δισ. ευρώ» αναφέρουν στην DW.

Με πληροφορίες από RT.com/ Evonomist/Guardian/CNN/Deutsche Welle

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015, 11:54