Τα βασικά αποτελέσματα των εργασιών της το δεύτερο εξάμηνο του 2012 παρουσίασε, η κυπριακή προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στην Ιρλανδία, η οποία θα προεδρεύσει το πρώτο εξάμηνο του 2013, ένα χρόνο πριν από την ελληνική προεδρία.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, ορόσημά της αποτελούν η ιστορική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του Ενιαίου Πακέτου Ευρεσιτεχνίας και η συμφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ επί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Η προεδρία κατέβαλε έντονες προσπάθειες ώστε να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, οδηγώντας το θέμα σε ένα επίπεδο ωριμότητας, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να βρεθούν πιο κοντά σε συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση πως σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στο θέμα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία. Ενεργώντας ως έντιμος διαμεσολαβητής, αξιοσημείωτο επίτευγμα της προεδρίας ήταν η επίλυση της διοργανικής κρίσης που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2012 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για το θέμα της διακυβέρνησης Σένγκεν.

Με στόχο την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, η κυπριακή προεδρία πέτυχε ουσιαστική πρόοδο σε όλες τις εναπομείνασες δράσεις της πράξης για την ενιαία αγορά. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, καθώς και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Σιγκαπούρης θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης