Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στο ζήτημα των ψευδών ειδήσεων στο Facebook και σε άλλες πλατφόρμες, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπονόμευσαν την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ.

«Αν δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά τα γεγονότα και τι είναι αληθινό και τι όχι, αν δεν μπορούμε να κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε σοβαρά επιχειρήματα και προπαγάνδα, τότε έχουμε πρόβλημα» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως ζούμε σε μια εποχή με «πάρα πολλή ενεργή παραπληροφόρηση» που «συσκευάζεται πολύ καλά», είτε στο Facebook, είτε στην τηλεόραση.

«Αν όλα μοιάζουν ίδια και δεν γίνονται διακρίσεις, τότε δεν ξέρουμε τι να προστατέψουμε. Δεν ξέρουμε για τι να αγωνιστούμε. Και μπορούμε να χάσουμε τόσα πολλά από αυτά που έχουμε κερδίσει όσον αφορά στις δημοκρατικές ελευθερίες, στις οικονομίες της αγοράς και στην ευημερία που έχουμε μάθει να λαμβάνουμε ως δεδομένα».

Τα σχόλια αυτά έγιναν λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, πως είναι μια «τρελή ιδέα» ότι τα ψευδή νέα στο Facebook επηρέασαν τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ομπάμα είχε αναφερθεί στο θέμα και το παρελθόν, σχολιάζοντας τις «τρελές θεωρίες συνωμοσίας» που εξαπλώνονται μέσω Facebook, δημιουργώντας ένα «νέφος ανοησίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης