Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, θεωρεί ότι μια στρατιωτική επέμβαση των λευκορωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι «ελάχιστα πιθανή», παρά τη συμμαχία μεταξύ Μόσχας και Μινσκ.

«Αμφιβάλλω πραγματικά ότι Λευκορώσοι στρατιώτες συμμετέχουν στην εισβολή στην Ουκρανία» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Τιχανόφσκαγια, το ηθικό του στρατού είναι πολύ πεσμένο. Οι στρατιώτες δεν θέλουν τα πολεμήσουν τους Ουκρανούς, τους οποίους θεωρούν «φιλικό έθνος» και «δεν θέλουν να πεθάνουν για τον Λουκασένκο ή τον Πούτιν», συνέχισε.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιχείρησε να βομβαρδίσει στρατιωτικούς στόχους εντός του λευκορωσικού εδάφους και απείλησε ότι θα «απαντήσει» σε κάθε εχθρικό πλήγμα.

Η Τιχανόφσκαγια ζει εξόριστη στη Λιθουανία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο σύζυγός της, ο αντιφρονών μπλόγκερ Σεργκέι Τιχανόφσκι, παραμένει φυλακισμένος στη Λευκορωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Βαρσοβία, η Τιχανόφσκαγια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης