Τη «στρατηγική συμμαχία» υποσχέθηκαν να ενισχύσουν οι πρόεδροι της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει την καθημερινή παράδοση στην Κούβα περίπου 130.000 βαρελιών πετρελαίου σε προνομιακές τιμές από τη Βενεζουέλα, και την απασχόληση στο έδαφος της Βενεζουέλας, περίπου 40.000 κουβανών πολιτών, κυρίως στους τομείς της ιατρικής και του αθλητισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Σάββατο, θα υπογραφεί η συμφωνία μιας νέας φάσης της διμερούς συνεργασίας και η επέκταση της στρατηγικής συμμαχίας με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας », δήλωσε την Παρασκευή ο νέος επικεφαλής της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο λίγο πριν αναχωρήσει για την Αβάνα.

Πριν από τη συνάντησή του με τον κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, ο Μαδούρο συναντήθηκε για πέντε ώρες με τον Φιντέλ Κάστρο. Η Κούβα είναι η δεύτερη χώρα στην οποία μεταβαίνει ο Μαδούρο μετά την εκλογή του, στις 14 Απριλίου, στην προεδρία της Βενεζουέλας. Στις 19 Απριλίου, πήγε στη Λίμα, του Περού στο πλαίσιο της συνάντηση της Ένωσης της Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR).

Η «στρατηγική συμμαχία» ιδρύθηκε το 2000 από τον Φιντέλ Κάστρο και τον Ούγκο Τσάβες και ήταν σωτήρια για την οικονομία της Κούβας, η οποία ήταν σε διαρκή κρίση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνιστικού μπλοκ στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε η Βενεζουέλα έχει καταστεί, σταδιακά, ο κύριος πολιτικός και οικονομικός σύμμαχος της Αβάνας. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, το διμερές εμπόριο έφτασε το 2010, σχεδόν στο 40% του εξωτερικού εμπορίου της Κούβας.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης