«Στόχος είναι η επαναφορά της ανάπτυξης»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013, 16:03
«Στόχος είναι η επαναφορά της ανάπτυξης»
Χρειάζεται συντονισμός για να εντοπίσουμε τις πολιτικές που θα βοηθήσουν να τονωθεί η αγορά εργασίας, σημείωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν μιλώντας κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον Κοινωνικό Πυλώνα της ΟΝΕ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν επικεντρώθηκε στους στόχους, τις επιλογές και την προετοιμασία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδυνάμωση του «Κοινωνικού Πυλώνα» της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, στην συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και η οποία αφορούσε τις πρωτοβουλίες που καλείται να αναλάβει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας και ύφεσης στην Ευρώπη.

Ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον πρόεδρο Μπαρόζο εργάζεται συλλογικά για την προετοιμασία μιας πρότασης που θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό πυλώνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «πρόκειται για μέτρα με στόχο την καλύτερη λειτουργία της ζώνης του ευρώ, αλλά και την προετοιμασία της Κοινωνικής Ατζέντας για την ΕΕ των 27».

«Στόχος είναι η επαναφορά της ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπεραμύνθηκε, ωστόσο, της συνέχισης της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση, λέγοντας ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ούτως ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης».

Αναφερόμενος στη σημασία των κοινωνικών πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι «αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία στο επίπεδο της ΕΕ», ενώ σχετικά με την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ σημείωσε ότι «θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για καλύτερη ολοκλήρωση αυτής της κοινωνικής πτυχής στην παρούσα οικονομική διακυβέρνηση».

«Χρειάζεται εις βάθος μεταρρύθμιση, ανάλυση των κοινωνικών πολιτικών που αφορούν την αγορά εργασίας», ώστε να εντοπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της κατάστασης, κατέληξε ο Επίτροπος.

Οι ευρωβουλευτές όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων που μίλησαν στη συνέχεια ζήτησαν να υπάρξουν άμεσες κινήσεις για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα της ΟΝΕ, καταδικάζοντας τα φαινόμενα της αυξανόμενης ανεργίας και της ένδειας των πολιτών της ΕΕ στην τρέχουσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης που καθιστούν δυσχερή - και δυσβάσταχτη σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις - την καθημερινότητα του ευρωπαίου πολίτη, ενώ σε αυτό το πλαίσιο έγιναν περιστασιακές αναφορές στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι Έλληνες πολίτες που πλήττονται από την κρίση.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013, 16:06