Στρατιώτες με καλυμμένα τα πρόσωπα πήραν, τη Δευτέρα, θέσεις μπροστά από την έδρα της κρατικής τηλεόρασης της Μπουρκίνα Φάσο, στην Ουαγκαντούγκου, μία ημέρα μετά την εξέγερση σε πολλά στρατόπεδα της χώρας που πλήττεται από τη βία των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, δεν είναι σαφές αν οι στρατιώτες αυτοί είναι μεταξύ των εξεγερμένων που πήγαν να καταλάβουν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης RTB ή στρατιώτες πιστοί στο καθεστώς που πήγαν να το προστατεύσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Ροκ Καμπορέ, κρατείται σε στρατόπεδο από μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν στασιάσει, δήλωσαν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ένας διπλωμάτης από τη Δυτική Αφρική, αφού ακούστηκαν πυροβολισμοί γύρω από την κατοικία του την Κυριακή το βράδυ, στην Ουαγκαντούγκου.

Πολλά τεθωρακισμένα οχήματα της προεδρικής φρουράς, γεμάτα σφαίρες, βρίσκονταν σήμερα το πρωί κοντά στην οικία του. Σε ένα ήταν ορατές κηλίδες αίματος. Οι κάτοικοι της συνοικίας όπου διαμένει ο Καμπορέ δήλωσαν ότι στη διάρκεια της νύχτας άκουσαν πυροβολισμούς.

Στρατιώτες στασίασαν την Κυριακή σε πολλούς στρατώνες στην Μπουρκίνα Φάσο, ζητώντας την αποχώρηση των επικεφαλής του Στρατού και «κατάλληλα μέσα» για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της χώρας από το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση διέψευσε τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες ότι έχει γίνει πραξικόπημα, την ώρα που πυροβολισμοί ακούγονταν από πολλούς στρατώνες.

Για πολλές ώρες την Κυριακή διαδηλωτές εξέφραζαν τη στήριξή τους στους στασιαστές στρατιωτικούς και έστηναν πρόχειρα οδοφράγματα σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, προτού διαλυθούν από την αστυνομία, σύμφωνα με το AFP. Κάποιοι, μάλιστα, πυρπόλησαν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος στην Ουαγκαντούγκου.

Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 05:30, ενώ έκλεισε τα σχολεία για δύο ημέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης